't Groenhuiske

Adres Hasseltsedijk
Plaats Berlicum
Gemeente Sint-Michielsgestel
Datum gegevens vr 26 november 2021
Status kasteelgegevens Basisregistratie

Zichtbare toestand: Intact
Het huis moet gebouwd zijn voor 1500, daar het al voorkomt op een kaart van dat gebied. Het gekke is dat op een zelfde kaart uit 1610 het huis inclusief de grachten verdwenen is. Nu is er in het testament van Clara Michiels Jacobs sprake van een 'bloote hoffstadt', wat inhoudt dat het huis afgebroken is. Wellicht heeft men later een nieuw huis gebouwd, daar Jan Peters van Helmondt een schuldenlast had, van wat nu drie hypotheken zouden zijn. Op een kaart uit 1720 komt het huis ook niet voor, wat betekent dat het nieuwe huis toen ook al verdwenen moet zijn. Alleen het daarboven gelegen bouwland draagt dan nog de naam Groen Huyskens Acker.

Bezitgeschiedenis:

In 1566 wordt jonkvrouw Maria van Domborch genoemd als eigenaar, en later jonker Christoffel Bacx. Jonker mr. Gerart van Broeckhoven is in 1618 eigenaar, en in 1625 vermaakt Clara Michiels Jacobs het goed aan haar zoon Jan Peters van Helmondt. Op het huis rusten dan lasten te vergelijken met drie hypotheken. Het feit dat er nog geen hectare land bij ligt, houdt in dat het huis een grote waarde vertegenwoordigd moet hebben. In 1630 vinden we Hens Coolen Peeters als eigenaar van het goed; en in 1721 Teunis Roelof Smulders. In 1820 wordt het goed gekocht door Jan Hartman.

Brabants Dagblad 6-3-2017:
Zo stuitten de archeologen van adviesbureau Raap nabij de Hasseltsedijk in Berlicum op de restanten van slot 't Groenhuiske. Een kasteeltje dat volgens Theo Danen, voorzitter van de Heemkundevereniging De Plaets, waarschijnlijk ergens tussen 1200 en 1400 is gebouwd. De eerste vermelding ervan is in 1566 als het kasteeltje van eigenaar wisselt.
rapport:
De mens en het landschap: een dynamische relatie - archeologisch onderzoek in het dynamisch beekdal van de Aa en een opgraving van het Groenhuiske te Berlicum / R.A. Vaessen en J.A.M Roymans. - [s.l.] : RAAP Archeologisch Adviesbureau. - 2019