Dijkhuizen

Plaats Tjamsweer
Gemeente Eemsdelta
Provincie Groningen
Datum gegevens za 16 januari 2021
Status kasteelgegevens Basisregistratie

Zichtbare toestand: Intact
Sjabbe van Garreweer, genoemd tussen 1380 en 1385, noemde zich hoofdeling te Dijkhuizen. Toch ging het kasteel pas een rol spelen, toen Focko Ukena het bezat. In de strijd tussen Focko en de Groningers is het huis door de laatstgenoemden verwoest. Daarna is het weer hersteld, want Focko is er overleden (1435 / 1436?). In 1452 is het opnieuw ‘onklaar’, want er moet een erfscheiding plaatsvinden tussen Ulske en Bauwe zodra Dijkhuizen weer ‘getimmerd’ is. In 1475 vond er een telling van stenen plaats ten gevolge van een erfeniskwestie. Er was toen sprake van dikke muren, ‘overste verdupinge, tweën oversten boenen (= de twee bovenste zolders), nederste woninge (= benedenverdieping), thoren, poerte, zael, de koekene’ en kelders. In 1499 werd het kasteel tijdens oorlogshandelingen beschoten, idem in 1500. Het kasteel kon echter niet worden ingenomen, omdat het versterkt was met een bolwerk en een staketsel. Echter in 1501moest Eggerick Ripperda zich met 25 man overgeven en werd het kasteel in brand gestoken. In 1504 was het weer opgebouwd, daar hertog George van Saksen er door de Ommelander adel werd ingehuldigd. In 1514 waren er opnieuw oorlogshandelingen in en bij Appingedam en verlieten de Ripperda’s het kasteel voor Boxbergen e.a. huizen in Overijssel.
Bron: [NKS lexicon]

Wikipedia Borg Dijkhuizen