Weleveld / Welvelde

Bekkingvelderweg 2
Borne
Overijssel

Ten noordoosten van het dorpje Zenderen.

Grachtenrestant
Bron: Een overlevering zegt dat een zijtak van Van Ruinen's omstreeks 1300 een hof te Weleveld een eerste huis of spyker bouwden.
Een charter van 31 oktober 1353 vermeld dat Johan van Welevelde uit handen van zijn broer het Hof te Welevelde verwerft.

Bezitgeschiedenis:

Mogelijk is Godfried van Welvelde de oudste bezitter. In 1244 was hij getuige van een vriendschapsverbond tussen Otto van Horstmar en Ahaus en Ludolf van Steinfurt. Zijn dochter huwde met Mewekien van Ruinen ridder in 1262. Zijn tweede zoon Otto kreeg de goederen in Twente. Otto noemde zich Weleveld. Otto van Weleveld wordt genoemd van 1308 tot 1320.

Spits, Jet - Och ewig is so lang : Zeven eeuwen Weleveld, landgoed, havezate en bewoners, 2003
Janssen, Hans Louis - 1000 jaar kastelen in Nederland, 1996
Verlinde, A.D. - Archeologische kroniek van Overijssel over 1994, 1995 -- blz 153-171
Gevers, Arnuldus Johannes - De havezaten in Twente en hun bewoners, 1995 -- blz 101 (met illustratie)
Swighem, van B. - Sweder Schele en zijn huiskapel, 1993