Aartsberg / Heerlaartsberg

Adres Dijklaan 3
Plaats Bergambacht
Gemeente Krimpenerwaard
Datum gegevens za 26 december 2020

Over van middeleeuwse toestand:

Op de plek waar de boerderij 't Slot stond, staat nu een appartementsgebouw. Inspiratie voor dit gebouw vormde het statige Slot 's Heeraartsberg dat hier van 1610 tot 1909 heeft gestaan

Zichtbare toestand: Intact
Omstreeks 1250 bouwde heer Van den Berg slot 's-Heeraartsberg genoemd naar zijn zoon Aernout of Arend. Het kasteel ligt precies op de top van een duin of donk.
In de literatuur wordt - zonder bronvermelding - vermeld dat het kasteel in de 15de en 16de eeuw meermaals werd verwoest, zowel in de genoemde Jonker Fransen Oorlog (1489-1492) als door troepen van Marten van Rossum in 1512.
Zichtbare toestand: Intact
In 1615 is het kasteel herbouwd door Willen van Zuijlen van Nijevelt. In 1908 wordt de slotgracht gedempt voor de spoorlijn Gouda - Schoonhoven. In 1910 gesloopt.
Zichtbare toestand: Geheel overbouwd

URL Historisch Slot Heeraartsberg
Castlephoto 't Huys 's Heeraartsbergh

Publicaties:

J. Vandevelde - Het Slot 's Heeraartsberg: van burcht tot boerderij, 2009 -- blz 1-125 (met illustratie)

Catharina l. van Groningen - De Krimpenerwaard, 1995 -- blz 39