Oosterwijtwerd / Ripperdaborg / Witwerd

Adres Dorpsstraat
Plaats Loppersum
Gemeente Eemsdelta
Provincie Groningen
Datum gegevens zo 12 januari 2020

Zichtbare toestand: Intact
Genealogisch onderzoek doet vermoeden dat er al in 1300 een borg gestaan moet hebben, eigendom van Hailco van Witwert. Zijn achterkleindochter Hideca kreeg door vererving drie borgen in bezit, waaronder het Huis te Oosterwijtwerd. Haar man, de Oost-Friese hoofdeling Focco Ukena verbouwde het Huis waarschijnlijk, zodat het meer aanzien kreeg.
In 1411 werd door Focko Ukena de borg Huis ter Oosterwijtwerd gebouwd.

Bezitgeschiedenis:

Volgens een opschrift boven de poort zou Focko Ukena in 1411 de borg Oosterwijtwerd hebben laten bouwen. Zijn dochters zijn getrouwd met respectievelijk Ewe Ewusma en Unico Ripperda. Unico kwam in 1452 in het bezit van het huis. Na zij dood in 1474 bleef zijn vrouw Ulske. Haar zoon Eggert of Eggerik komt in 1508 voor als hoofdeling.

Historische betekenis:

In de jaren rond 1500 werd Wijtwerd van strategische betekenis in de strijd om Appingedam. Op nieuwjaarsdag bezette de Groningers het huis, versterkte het en bracht 60 man onder. Maar daar naderde het leger van Graaf Edzard en trokken de Groningers zich terug.

Wikipedia Oosterwijtwerd
URL Historisch De borg