Motte de Klinkenberg / Wolfskuylen

Plaats Gees
Gemeente Coevorden
Provincie Drenthe
Datum gegevens ma 21 augustus 2023

Locatie:

De motte Klinkenberg ligt ten westen van het dorp Gees in de zogenaamde Bergstukken ten zuiden van de Goringdijk.

Deels afgegraven motte. Archeologisch Beleefpunt (29-09-2022) met informatie over kasteel.

Stichting
1239
Afm. hoofdburcht (m) 45 m doorsnede
Afm. totaal terrein (m): 110 x 62m
Afmeting voorburcht (m):55 x 22m
Afmetingen toelichting:
Met voorburcht (Keutershoogte). Voormalige gracht rondom motte is ca 12m breed.Naarding (1936) brengt de naam Klinkenberg in verband met het laat-middeleeuwse adellijke geslacht Clencke, waarvan bekend is dat het invloed in Zuidoost-Drenthe uitoefende. Het geslacht Clencke behoorde in de 13e en 14e eeuw tot de aanhangers van de bisschop van Utrecht. Naarding sluit niet uit dat zij de bouwers en bewoners van de Klinkenberg waren. Evenals de motte Borgbarchien ligt ook de Klinkenberg strategisch ten opzichte van een oude weg. De motte ligt namelijk nabij de plaats waar de oude weg van Coevorden naar Ruinen het dal van de Geeserstroom kruist. Opvallend is dat de Klinkenberg ongeveer op de plaats ligt waar deze weg het gebied van de voormalige Grote Venen binnengaat, een zeer uitgestrekt gebied met venen en woeste gronden dat een barrière vormde tussen Zuidwest- en Zuidoost-Drenthe. Op een topografische kaart uit 1648 ('Transisalania Provincia; Vulgo Overijssel', kaart van Overijssel door N. ten Have) staan de Klinkenberg en De Keutershoogte duidelijk aan de rand van dit veengebied aangegeven (ze worden aangeduid als 'Wolfskuylen'). [Scholte,1999]

Onderzocht in 1999. Raap rapport 406.

Wikipedia Eckart
Wikipedia Klinkenberg (Gees)
Castlephoto Motte De Klinkenberg

Publicaties:

A.G.M. Spiekhout - Het middeleeuwse kastelenlandschap van het Oversticht, 2020 -- blz 495-496 (met illustratie)

H.B.G. Scholte Lubberink - Provincie Drenthe, de havezate Rheebruggen en de motte Borgbarchien te Rheebruggen en de motte Klinkenberg te Gees: geofysisch onderzoek, 1999 -- blz 35-43 (met illustratie)