Duno / Duinhoofd / Dunhoveden

Adres Dunoweg
Gemeente Veere
Provincie Zeeland
Datum gegevens za 30 september 2023

De voormalige buitenplaats Duno ligt aan de Dunoweg ten noordoosten van Oostkapelle.

Over van middeleeuwse toestand:

Aan de Noordweg zijn nu nog twee oude dampalen te zien die de oude toegangslaan markeren. Verder zijn de brug over de gracht en twee dampalen nog aanwezig. De huidige bebouwing bestaat uit een voorhuis, achterhuis, schuur en paardenstal.

Zichtbare toestand: Intact
Duino was waarschijnlijk gesticht als uithof van de abdij van Middelburg. Over de omvang van het goed en gebouwen is niets bekend. De Duino was vermoedelijk een eenvoudig “huis”, mogelijk een klein bakstenen huis of woontoren op een omgracht terrein met enkele bijgebouwen.
Zichtbare toestand: Grachtenrestant
De weduwe van Joseph de Moor Grijmalla verkoopt het buiten in 1812 aan Marinus Tak en zonen, kooplieden uit Middelburg. Volgens Zwemer zouden zij het huis hebben laten slopen.

Bouwgeschiedenis:

Waarschijnlijk begonnen als een klein bakstenen huis of een woontoren. De woontoren lag op een omgracht terrein met o.a. een poortgebouw.

[onbekende auteur] - Duno in de periode voor 1574, 2014 -- blz 45-60 (met illustratie)

Leo Wevers - De bouwgeschiedenis van Duno, 2014 -- blz 27-43 (met illustratie)

Peter Blom - Eigenaren in de periode 1574 tot 1812, 2014 -- blz 63-74 (met illustratie)

Bram Silkens - Geologie, bodem en archeologie, 2014 -- blz 7-24 (met illustratie)

Bram Silkens - Van Duinhoofd tot Duno. Historisch, bouwhistorisch, geofysisch en archeologisch onderzoek naar ‘t Hof Duno te Oostkapelle, gemeente Veere, 2011

Jan van Doesburg - Burgen en burchten uit aarde en hout. De vroegste Middeleeuwse versterkingen van ons land, 2004 -- blz 56