Maurik

Adres Molenstraat
Plaats Maurik
Gemeente Buren
Datum gegevens za 15 mei 2021

Locatie:

Het kasteel Maurik lag in het gelijknamige dorp, ten noorden van de dorpskern en ten oosten van de Molenstraat op de plek waar nu de molen staat.

Over van middeleeuwse toestand:

Boven het maaiveld zijn geen resten meer zichtbaar van het kasteel. Er is nog wel duidelijk een ophoging in het landschap te zien waarop een molen is gebouwd. In die berg zijn kloostermoppen aangetroffen.

Zichtbare toestand: Intact
In 1297 werd dit kasteel aan Graaf Reinald in leen opgedragen en tot open huis gemaakt. De leenactenboeken plaatsen deze belening al in 1217 en laten ze dan vanaf 1402 ononderbroken doorlopen [Kalkwiek]. In 1412 werd het kasteel ontmanteld. In 1445-1483 werd 75.000 stenen afgevoerd.

Historische betekenis:

Bij de oorlog tussen Gelre en Holland (1407-1412) liep het huis ernstige schade op. Daarna is het blijkbaar geleidelijk in verval geraakt. In 1470 ontving Jasper van Culemborch "die hofstat van Mauderick, daer het slot gestaan heeft".

Jorien Jas - Kastelen in Gelderland, 2013 -- blz 198

K.A. Kalkwiek - De hertog en zijn burchten, 1976 -- blz 146