Lent

Lent
Overbetuwe

Over van middeleeuwse toestand:

De massieve funderingen zijn omgeven door een 17 meter brede en 3 meter diepe gracht. Daarin verwachten de archeologen resten te vinden van servies, kookgerei en voedsel. Het kasteel is in de 16e eeuw gesloopt.

Vlak terrein

Historische betekenis:

Diederik van Lent , bondgenoot van Reinald III, viel de stad Nijmegen aan. De broer van Reinald III, Eduard van Gelre werd hierover zo kwaad dat hij de kastelen van Lent, Bemmel, Zoelen, Avezaath, Tuyl, Apeltern, Loenen, Dorninck, Zijnderen en andere door hem werden geslecht of ingenomen [Eliens].

Archeologisch onderzoek:

oktober 2012: Bij archeologisch onderzoek vanwege de dijkverlegging bij Lent zijn de funderingen van een kasteeltje blootgelegd. Volgens de gemeente Nijmegen gaat het vermoedelijk om kasteel Lent dat teruggaat tot zeker de 13e eeuw.

Jorien Jas - Kastelen in Gelderland, 2013 -- blz 381
F.M. Eliens - Middeleeuwse kastelen van Gelderland, 1984 -- blz 257