Huis te Horssen

Druten
Druten
za 1 november 2014

Locatie:

Aan het einde van de oprijlaan ligt het Huis te Horssen. Een lichte welving in de gazons geeft de plek aan waar tot ca. 1869 het kasteel Horssen heeft gestaan. Ondergronds bevinden zich nog steeds gewelvenkelders en waterputten; overigens goed afgedekt en geconserveerd.
Na de afbraak van dit kasteel, werd het zg. “bouwhuis” omgebouwd tot het huidige “Huis te Horssen”.

In 1869 gesloopt.

15 x 20
Vlak terrein

Bezitgeschiedenis:

Afgescheiden van de Heerlijkheid Batenburg. In 1650 is het verkocht door de erfgenamen van Baldewijn van Luxenburg aan Johan van Wijnbergen. In 1723 is het huis gekomen aan de familie Van Delen, daarna in 1742 aan Bouwens. In de 19e eeuw vererfd op de families Van den Broecke en van Beusekom.

Archeologisch onderzoek:

sept 2012. De Gelderlander: er zijn geen tekeningen van het kasteel overgeleverd en bovengronds is er alleen een welving in het terrein op de plek van de fundamenten te zien. "Nu is vast komen te staan dat het kasteel er is geweest en op welke plek het ligt", zegt de Horssense architect Otto van Dijk. De fundamenten van het kasteel wijzen op een gebouw van circa 15 bij 20 meter.

F.M. Eliens - Middeleeuwse kastelen van Gelderland, 1984 -- blz 329

E. Zandstra - Kastelen en huizen in de Betuwe, 1962 -- blz 64, 97

W. de Vries - Bijdragen tot de geschiedenis van het rechterlijk bestel in Gelderland, 1954 -- blz 31-56

A.J. van der Aa - Aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden, 1839 -- DL. 5 851