Vlaardingen

Ligging

Mogelijk ter hoogte van de Markgraaflaan en het Liesveldviaduct.

Ronde of ovale burcht
Afm. totaal terrein (m):
Vlak terrein

Typologie tekst:

Vermoedelijk betrof het een nieuw type burcht, bestaande uit een omgrachte, aarden heuvel met daarop een houten toren. De vraag is of de burcht later ook in steen is opgetrokken.

Bouwgeschiedenis:

Dankzij het onderzoek ter hoogte van het Liesveld-viaduct en het Van Schravendijkplein, weten we nu dat het hier gaat om een fors terrein, van circa 70 bij 100 m dat omgracht was. Binnen het terrein hebben diverse gebouwen gestaan waar allerlei agrarische activiteiten plaatsvonden. Vanuit dit grafelijke hof ontgon de graaf de wildernis rond Vlaardingen.

Historische betekenis:

De Hollandse graven hadden diverse residenties binnen hun graafschap. De belangrijkste in de 11e en de 12e eeuw was toch wel die te Vlaardingen. Naast het grafelijk hof was er namelijk ook sprake van een burcht in Vlaardingen. Deze burcht speelde een belangrijke rol bij de slag bij Vlaardingen in 1018 waarbij Dirk III het Duitse leger verslaat. Hetzelfde gebeurde nog eens in 1047.

Publicaties:

J.B. Kuipers - Nederland in de middeleeuwen; de canon van ons middeleeuws verleden, 2011 -- blz 58-59 (met illustratie)
R. Meischke - De wederopbouw van kastelen en buitenhuizen na circa 1600: met centraal het Huis Capelle bij Rotterdam, 2005 -- blz 117-132
M.P. Defilet - VLAK-verslag 4.1 : 'd' Engelsche Boomgaert' 6.123, 2002
T. de Ridder - Van donk tot stad : Water: vriend en vijand, 2001
T. de Ridder - Historisch onbekend kasteelterrein ontdekt. Archeologisch onderzoek op voormalig Kolpabadterrein te Vlaardingen, 1999 -- blz 4-10
A.I.J.M. Schellart - Ronde burchten in Nederland I, 1955 -- blz 24
A.J. van der Aa - Aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden, 1839 -- DL.10 318, dl 11 721,734