Abbenbroek

Adres Kerkplein 9A
Gemeente Nissewaard
Datum gegevens za 29 augustus 2020

Ten noorden van het Ambachtshuis.

Afm. hoofdburcht (m) 6,50 x 6,50

Bouwgeschiedenis:

In het laatste kwart van de dertiende eeuw begonnen de heren aan de bouw van een kasteel. Het was in feite een versterkte woontoren met een omvang van 6,5 x 6,5 meter. De muren waren maar liefst 1,20 meter dik, zodat de eigenlijke woonruimte slechts 4 x 4 meter was. De toren stond niet op een aarden verhoging, maar was wel omringd door een gracht. Omstreeks 1350 begon Jan Arentsz. Van Abbenbroec aan een uitbreiding van het kasteel, waardoor de gracht gedeeltelijk moest worden gedempt.

Gerrit van Abbenbroek bekleedde in de laatste helft van de vijftiende eeuw de functie van baljuw van Voorne-Putten en maakte als ridder en raad deel uit van de hofhouding van keizer Maximiliaan van Oostenrijk en diens zoon Filips II, de latere Graaf van Holland. Hij behoorde daardoor in de Hoekse en Kabeljauwse twisten automatisch tot het kamp van de Kabeljauwen. Hij leidde in 1481 een campagne tegen de Hoeken aan de Vaart bij Utrecht en werd daarbij krijgsgevangen genomen. Abbenbroek zelf raakte op 4 mei 1489 in de strijd betrokken toen Hoeken het dorp overvielen. Ze namen de graanoogst in beslag en toen de inwoners weigerden te gehoorzamen aan de opdracht om het graan met hun karren en wagens naar Geervliet te brengen, staken de Hoeken het dorp in brand. Hierbij ging het kasteel verloren. Daarna verviel de woontoren tot ruïne. In 1798 waren daarvan nog resten zichtbaar. Tijdens archeologisch onderzoek in 1968 zijn de funderingen van de donjon teruggevonden.

Publicaties:

Taco Hermans - Middeleeuwse woontorens in Nederland : de bouwhistorische benadering van een kasteelvorm, 2016 -- blz 17 (met illustratie)

Antheun Janse - Ridderschap in Holland, 2009 -- blz 115,119

T.J. Hoekstra - Liber Castellorum, 1981 -- blz 125a,125b,127b

C. Hoek - Oudheidkundig bodemonderzoek te Rotterdam en omgeving in 1968, 1969 -- blz 86-110

C. Hoek - Gemeentewerken Rotterdam. Verslagen van de afdeling Oudheidkundig Onderzoek, 1ste en 2de kwartaal 1968, 1968

C. Hoek - Het archief van de heerlijkheid Abbenbroek, 1968 -- blz 229-240

C. Hoek - De heerlijkheid Abbenbroek en het geslacht Van Abbenbroec, 1968 -- blz 240-253