Oosterwijk / Eterwijk / Elterwijk / Oesterwijc

Adres Oudendijk 3
Plaats Kedichem
Gemeente Vijfheerenland
Datum gegevens ma 20 december 2010

Nu resteert slechts een vroeg 16e eeuwse kelder onder een nieuwbouw uit 1988.

Historische betekenis:

Waarom kreeg een zo kleine gemeenschap deze status? We menen, dat dit een gevolg is van de ligging, n.l. bij de grens met het gebied van de hertogen van Gelre. Immers na de ondergang van de Arkels komt dit gebied bij Holland en wordt in 1498 Leerdam een zelfstandig graafschap onder de Egmonds.

Spoedig daarna is de Heerlijkheid Oosterwijk in handen van de heren van Liere. Deze familie bezat ook Zoetermeer en de beide Katwijken. Er was dus een goede binding met Holland. In die dagen zal het "versterkt huijs" of kasteel van Oosterwijk gebouwd zijn als steunpunt voor de Hollandse belangen.

Zoals gezegd werd in 1820 Oosterwijk bij Kedichem gevoegd. De oude grens tussen "Arkel" en "ter Leede" bleef ook nu de gemeentegrens.
[J.D. v.d. Zalm - Historische Vereniging Vrienden van oud-Leerdam]

Publicaties:

Bas Aarts - De speurtocht naar Boudewijn van 'Oosterwijk' (1096) en zijn kasteel, 2010 -- blz 8,9 (met illustratie)

Catharina l. van Groningen - De Vijfheerenlanden, met Asperen, Heukelum en Spijk, 1989 -- blz 154-155 (met illustratie)

A. Rademaker - Kabinet van Nederlandsche outheden en gezichten, 1725 -- blz 193 (met illustratie)