De Parckeler / Parckelaer

Ligging

Twello
Voorst
Wonen
Niet Toegankelijk

Over van middeleeuwse toestand:

Gedeeltelijk onderkelderd huis op rechthoekige grondslag onder een pannengedekt schilddak. De voorzijde van het blokvormige hoofdgebouw is wit gepleisterd, de andere gevels grijs.
Na de verkoop van het landgoed in de 19e eeuw is de barok aanleg vervangen door een fraai klein Engels landschapspark. Bijzonder is dat het huis zelf niet centraal staat in de tuinaanleg, maar het uitzicht over het open polderlandschap. Een oude (later krom gemaakte) baroklaan verbindt het landgoed met Twello. Het zware geboomte rondom het huis draagt sterk bij aan de landschapsstructuur.

Bezitgeschiedenis:

In 1514 werd het goed door de weduwe Van Suderhuys overgedragen aan Johan Sloet. In 1559 wordt de Parckeler voor de helft overgedragen door Hendrik van Aller en zijn vrouw Wendela van Buinen aan Rijck van Essen en diens vrouw Andrea van der Knippenborch.

F.M. Eliens - Middeleeuwse kastelen van Gelderland, 1984 -- blz 339-342 (met illustratie)