Rodenrijs I / Rodenrys / Burcht Overschie

Plaats Overschie
Gemeente Rotterdam
Datum gegevens za 12 augustus 2017

Locatie:

De resten van kasteel Rodenrijs liggen in het gebied begrensd door de Julianastraat, de A-13, de Willem de Zwijgerstraat en de Oranjestraat.

Genoemd naar het geslacht Rodenrise.

Afm. totaal terrein (m): 22
Zichtbare toestand: Vlak terrein
Het kasteel Rodenrijs bestaat uit een toren en een ringmuur, met een diameter van 22 meter, op een motte (kasteelheuvel).

De muren zijn geconstrueerd op spaarbogen, waarvan de pijlers zijn gefundeerd op het oorspronkelijke maaiveld. Rond de gracht van de motte bevond zich een aarden wal. Het kasteel, dat waarschijnlijk in de 13de eeuw is aangelegd, is in 1351 verwoest.

Motte met toren en ringmuur. Daarna buitenhuis. Kort na 1830 afgebroken en voor sloop verkocht.

Historische betekenis:

Let op. Er is een kasteel Rodenrijs (Terpstraat) en een hofstad Rodenrijs (Delftweg). Deze beschrijving betreft het kasteel.

Afbeeldingen:

Op de kaart van het Hoogheemraadschap Schieland van mr Jan Stampioen uit het midden van de 17de eeuw, ziet men in de polder Schieveen aan de Schie bij een bebost vierkant de naam „Roderys" staan.

John van den Berg - Kastelen & Buitens in Overschie, 2020 -- blz 13-15 (met illustratie)

Arnold Carmiggelt - Lijst van archeolgisch belangrijke plaatsen in de gemeente Rotterdam, 2007 -- blz 30-31 (met illustratie)

Stef de Ridder - Kastelen, sloten en buitens in Overschie, 2001 -- blz 20-26 (met illustratie)

Jan Besteman - Mottes in the Netherlands, 1985 -- blz 52

C. Hoek - Begraven hofstede in het Maasmondgebied, 1981 -- blz 123b, 125a, 126a

C. Hoek - De woning van heer Dirk van Hodenpijl te Overschie en de geslachten Van Rodenrijs, Van Matenesse, Uter Neme, Van (der) Spangen, Van den Vene en Van (den) Dorp, 1965 -- blz 2-19