Rode

Plaats Sint-Oedenrode
Gemeente Meierijstad
Datum gegevens ma 14 december 2020

Locatie:

Ten zuiden van de Markt en de heuvel, de oudste delen van Sint-Oedenrode. Onder de Martinuskerk, het kerhof en de bebouwing aan de kerkstraat.

Typologie Versterkte residentie
Afm. hoofdburcht (m) 30 x 8 m
Zichtbare toestand: Intact
Kort na 958 werd een gracht met daarbinnen zware palissade en 4 houten torens op hoeken aangelegd. Het burchtcomplex bestond uit twee grote omgracht terreinen, ongeveer in de vorm van het cijfer '8'. Deze eilanden werden verbonden door een 6m brede brug. Op het westelijk eiland lag de residentie. Aan de zuidwestzijde stond nog een zaalbouw van 14 x 7,5 m.
Ook stond er op datzelfde eiland nog een kerk. De Odakerk. Dit tufstenen gebouw dateert uit de 11e of 12e eeuw. Onder de gevonden voorwerpen is o.a. een dure gouden hanger opgegraven. Dit wijst op bewoners met een hoge status.
In de 14e eeuw is het huis door brand verwoest. Op de locatie werd aan de westzijde een nieuw Hertogenhuis gebouwd.
Bron: [Peters,2007]
Zichtbare toestand: Intact
Het Hertogenhuis dat in de 15e eeuw is herbouwd heeft verschillende herstelfasen gekend. In de 16e eeuw werd het verschillende keren door brand beschadigd. Uiteindelijk is het in 1912 afgebroken.

Historische betekenis:

St. Oedenrode was in de 10e, 11e en 12e eeuw een belangrijk machtscentrum. De heren van Rode zwaaide in deze Regio de scepter.

Voorjaar 2006 uitgebreid onderzoek door BAAC

Bas Aarts - Vroege burchten in het hertogdom Brabant, 2016 -- blz 15-18 (met illustratie)