Rode

Sint-Oedenrode
Meierijstad

Locatie:

Ten zuiden van de Markt en de heuvel, de oudste delen van Sint-Oedenrode. Onder de Martinuskerk, het kerhof en de bebouwing aan de kerkstraat.

Versterkte residentie
30 x 8 m
Vlak terrein
Kort na 958 werd een gracht met daarbinnen zware pallisade en 4 houten torens op hoeken aangelegd.

Bouwgeschiedenis:

Het burchtcomplex bestond uit twee grote omgracht terreinen, ongeveer in de vorm van het cijfer '8'. Deze eilanden werden verbonden door een 6m brede brug. Op het westelijk eiland lag de residentie. Het gebouw is ca 30m lang en 8m breed.
Aan de zuidwestzijde stond nog een zaalbouw van 14 x 7,5 m.
Ook stond er op datzelfde eiland nog een kerk. De Odakerk. Dit tufstenen gebouw dateert uit de 11e of 12e eeuw. Onder de gevonden voorwerpen is o.a. een dure gouden hanger opgegraven. Dit wijst op bewoners met een hoge status.

Voorjaar 2006 uitgebreid onderzoek door BAAC

Rob Gruben - Kastelen: nieuw onderzoek, nieuwe inzichten?, 2012 -- blz 149-150 (met illustratie)
R. van Genabeek - De burcht van de heren van Rode (St.-Oedenrode), 2007 -- blz 102-116 (met illustratie)