Heuven / Oud-Wisch / Netelberg

Plaats Terborg
Gemeente Oude IJsselstreek
Datum gegevens zo 20 november 2022

Het gaat hier om het oude kasteel Wisch in het weiland aan de Slingerparallel in Terborg.

Over van middeleeuwse toestand:

Op dit moment is in het landschap nog een lange afgeplatte heuvel te zien. Het oude kasteelterrein is een wettelijk beschermd rijksmonument. Een deel van het oude kasteelterrein loopt zelfs onder de Slingerparallel door.
Aan de westkant van de Oude IJssel staat in de buurtschap Heuven, tussen Etten en Wijnbergen, een zeer oude boerderij met de naam 'Eerste Wissche Bouwhoeve'. Dicht bij deze boerderij verheft zich een lage afgeplatte heuvel. Om de heuvel is nog een oude grachtenloop te zien.
In 1983 zijn nog enkele zware steenbrokken, tufsteen, blokken zandsteen en zeer oude kantstenen.gevonden. De spaarzame resten verdwijnen in 1986 als de eigenaar het terrein wat laat egaliseren door een deel van de heuvel in de gracht te schuiven.

Reeds in de 13e eeuw werd dit kasteel verlaten en een nieuw kasteel gebouwd (zie Wisch).
Mogelijk is het in 1531 verwoest door de Gelderse veldheer Maarten van Rossum tijdens de belegering van Terborg. De restanten zijn gebruikt om een hoeve te bouwen. Deze hoeve heeft nog lange tijd op die plaats gestaan.

Archeologisch onderzoek:

Het bureau Raap heeft in juni 2008 onderzoek gedaan naar het stamkasteel van de Heeren van Wisch, dat rond 1200 werd gebouwd aan de westkant van de Oude IJssel in buurtschap De Heuven.
Kasteel de Heuven bestond uit een grote motte-toren, een voorburcht met verschillende gebouwen en liefst drie grachten.

Castlephoto Kasteel Oud-Wisch

Jorien Jas - Kastelen in Gelderland, 2013 -- blz 399 (met illustratie)

F.M. Eliens - Middeleeuwse kastelen van Gelderland, 1984 -- blz 98-99 (met illustratie)

Jaap (Jacob Gerard Nicolaas) Renaud - Over de bouwgeschiedenis van het kasteel van Valkenburg, 1984

Jaap (Jacob Gerard Nicolaas) Renaud - Enkele archeologische opmerkingen betreffende het kasteel Wisch, 1962