Heuven

Terborg
Oude IJsselstreek

Het gaat hier om het oude kasteel Wisch in het weiland aan de Slingerparallel in Terborg.

Over van middeleeuwse toestand:

Op dit moment is in het landschap nog een lange afgeplatte heuvel te zien. Het oude kasteelterrein is een wettelijk beschermd rijksmonument. Een deel van het oude kasteelterrein loopt zelfs onder de Slingerparallel door.

Terrein met reliëf

Bouwgeschiedenis:

Het kasteel is waarschijnlijk begin zestiende eeuw in de as gelegd door veldheer Maarten van Rossum. De restanten zijn gebruikt om een hoeve te bouwen. Deze hoeve heeft nog lange tijd op die plaats gestaan.

Archeologisch onderzoek:

Het bureau Raap heeft in juni 2008 onderzoek gedaan naar het stamkasteel van de Heeren van Wisch, dat rond 1200 werd gebouwd aan de westkant van de Oude IJssel in buurtschap De Heuven.
Kasteel de Heuven bestond uit een grote motte-toren, een voorburcht met verschillende gebouwen en liefst drie grachten.

Jaap Renaud - Over de bouwgeschiedenis van het kasteel van Valkenburg, 1984
Jaap Renaud - Enkele archeologische opmerkingen betreffende het kasteel Wisch, 1962