motte Eijsden

Eijsden

Vlak terrein
Afmetingen toelichting:
De motte in Eijsden bleek oorspronkelijk 4 meter hoog, 30 meter in diameter.
Bron: Op grond van opgravingen is de motte te dateren uit de 12de eeuw.

Archeologisch onderzoek:

27 jan 2009: Archeologen hebben in Eijsden de resten van een middeleeuwse burcht opgegraven. Dat liet de gemeente Eijsden dinsdag weten. De vondsten kwamen aan het licht door opgravingen rondom de nieuwbouw van zorgcentrum ‘De Bron’ en de verplaatsing van de nabij gelegen Bronvijver.
Het gaat om een zogeheten 'motte', het oudste kasteeltype in Noordwest-Europa dat sinds de elfde eeuw werd gebouwd.
Naast restanten van de ‘motte’ zijn er funderingen van een landhuis uit de 17de eeuw, Huize Bakvliet, gevonden.
en opmerkelijke vondst gedaan; een klein vierkant gebouw van mergelblokken dat ooit dienst deed als de kelder van het complex. Nooit eerder werd in Nederland een kelder van een motte-toren opgegraven.

De motte bleek zo goed bewaard gebleven, dat deze werd aangemerkt als een vondst van nationaal belang. Hierdoor konden archeologen van het Archeologisch Diensten Centrum in Amersfoort de burcht in zijn geheel opgraven en de plattegrond met kelder blootleggen.
De kelder bestaat uit wanden van mergelblokken en een vloer van maaskeien. De ruimte van circa drie bij vijf meter deed dienst als opslagplaats en als fundering voor de houten uitkijktoren.