Te Velde

Plaats Loenersloot
Gemeente Stichtse Vecht
Datum gegevens za 27 december 2008

Locatie:

Dit huis heeft gestaan aan de rechterkant van de Rijksstraatweg van Loenen naar Loenersloot, bij de boerderij met een gevelsteen met daarop de tekst: "'t Huis te Velde 1733".

Over van middeleeuwse toestand:

Het kasteel stond ongeveer 100 m van de weg af; oneffenheden in het weiland gaven tot voor kort de plaats van de hofstad aan. Mogelijk bevinden zich de fundering nog onder de grond in het weiland.
In het dorp Loenen loopt vanaf de Vecht in westelijke richting de Torenlaan, die vroeger rechtstreeks naar het kasteel moet hebben geleid. Mogelijk vormde deze de oprijlaan van het kasteel.

Mogelijk is dit het huis geweest dat Maarten van Rossum in 1528 heeft verwoest.

Bezitgeschiedenis:

In 1328 wordt het huis te Velde met 20 morgen land beleend door de graaf van Holland aan Hugo van Loenersloot. In 1380 wordt Hugo opgevolgd door zijn kleinzoon Hugo, omdat zijn zoon dan al overleden is. Deze Hugo van Loenersloot bewoonde het kasteel Loenersloot, sterft in 1413 en wordt opgevolgd door zijn broer Steven van Loenersloot.
Steven doet een jaar later het huis over aan de zoon van zijn zus Lysbeth: Johan van der Meer, heer van ter Meer en Maarssen.
Deze Johan beleend in 1431 het huis aan Boudewijn van Swieten, heer van Loenersloot, Oucoop, ter Aa, Calslagen en Swieten. Deze Boudewijn verwierf enkele jaren later ook het kasteel Loenersloot.
In deze familie blijft het huis tot 1487, waarna het vaak overgaat in handen van verschillende families.
Misschien is het kasteel in 1528 door Maarten van Rossem verwoest.

Karen van der Graaf - Landschapsplan en archeologie in de provincie Utrecht : Archeologische waarden in de provincie Utrecht: Verslag van het kwaliteitsbepalend onderzoek, 1990 -- blz 207 (met illustratie)

J.D.M. Bardet - Kastelenboek Provincie Utrecht, 1975 -- blz 286