Overdam

Plaats Houten
Gemeente Houten
Datum gegevens di 23 februari 2010

Het huis Overdam heeft gelegen aan de Rietdijk nr. 5 in Houten.

Over van middeleeuwse toestand:

Op de plaats van het vroegere kasteel vinden we nu de boerderij Overdam, die in 1978 gerestaureerd is. Bij het begin van het erf zijn twee palen geplaatst met daarop de tekst: Hofstede Overdam anno 1357.

Het kasteel heeft zijn naam ontleend aan een dam in de Rietsloot.

Stichting
1357

Bouwgeschiedenis:

De naam Overdam komen voor het eerst tegen in 1263, als de Utrechtse broederschap van de H. Drievuldigheid een stuk land onder Loerik in erfpacht uitgeeft aan Willem Overdamme. Pas een eeuw later (in 1357) is er voor het eerst sprake van het huis. In dat jaar namelijk verkocht Willem Overdam, knaap, zijn 'huizinge en hofstede, genaemt Overdam' aan Ruller Uten Goye, een bastaard uit het geslacht van de heren Van Goye. Het Karthuizer klooster in Bloemendaal verwierf Overdam in 1412 en verkocht het in 1418 aan het Utrechtse kapittel van Oudmunster.

Het goed bleef in het bezit van het kapittel tot het einde van de 18e eeuw.

- 1357 Willem Overdam