Oostwaard / Oostwerde / Oostweerd

Plaats Oud-Zuilen
Datum gegevens ma 28 september 2020

Ten zuiden van Maarssen-Dorp, langs de rechteroever van de Vecht, richting Oud-Zuilen.

agrarisch
agrarisch

Zichtbare toestand: Intact

Bron: Wanneer het kasteel is gebouwd is niet bekend. De naam Oostwaard komen we voor het eerst tegen in 1294.
Of er werkelijk een kasteel gestaan heeft is niet zeker. Nergens in de archieven wordt over een 'huys' gesproken en zou de tekening van L.P. Serrurier op fantasie berusten.
Zichtbare toestand: Bevat oude delen

Bezitgeschiedenis:

Het geslacht Oostwaard komt voor het eerst in 1294 voor onder de Stichtse edelen; waarschijnlijk is dit geslacht ook eigenaar geweest van het kasteel.
Begin 17e eeuw komen we op een lijst van ridderhofsteden een ridderhofstad tegen onder Maarssen, dat 'aan een particulier behoorde'. Waarschijnlijk wordt hier Oostwaard mee bedoelt.

Op een tekening uit 1730 van L.P. Serrurier zien we het huis afgebeeld als een ruïne. Op een oudere afbeelding van dezelfde kunstenaar, zien we het huis nog intact. Het was een rechthoekig gebouw met een erkervormige uitbouw. Aan de westzijde bevindt zich een aanbouw, die eindigt in een ronde toren.
Deze tekening heeft Serrurier gemaakt naar een prent van Van Alkemade in 'kastelen in Utregt'. Van Alkemade wordt als redelijk betrouwbaar geacht.

J.D.M. Bardet - Kastelenboek Provincie Utrecht, 1975 -- blz 198

A.E. Rientjes - Het kasteel Oostwaard aan de Vecht bij Maarssen, 1958 -- blz 39-41