Jagenstein / Jagerenstein / Jagensteyn

Plaats Langbroek
Gemeente Wijk bij Duurstede
Datum gegevens wo 26 december 2018

Locatie:

Het kasteel heeft waarschijnlijk in de buurt van de boerderij Klein Jagenstein of Jagerenstein (Langbroekerdijk A8) gestaan, in de gemeente Langbroek.

(Bouw)fase 1 - 14e eeuw, 4e kwart t/m 16e eeuw
Zichtbare toestand: Intact

Bron: Uit de akte van 1391 van een lijst met leenmannen wordt Claes Goertsz Pauwe of Pawe genoemd. Hij heeft een halve hoeve met een toren.

Bezitgeschiedenis:

Het kasteel Jagenstein was een leen van de domproost en werd in 1391, toen het in leen was gegeven aan Klaas Goertsz. Pawe, omschreven als: 'een halve hoeve mit den toern die daerop staet'. Het werd in 1426, toen het in leen werd gegeven aan Jan van Bemmel, nader gepreciseerd als 'een thoern ghelegen in nederlangbroeck geheten Jagensteyn'.

Publicaties:

Taco Hermans - Middeleeuwse woontorens in Nederland : de bouwhistorische benadering van een kasteelvorm, 2016 -- blz 281-282

C. Dekker - Het Kromme Rijngebied in de middeleeuwen. Een institutioneel-geografische studie, 1983 -- blz 277