De Beest / Landays

Plaats Tull en 't Waal
Gemeente Houten
Datum gegevens di 22 november 2022

Locatie:

Dit huis was gelegen in het plaatsje Tull en 't Waal, gemeente Houten, ten noorden van de weg van Honswijk naar Cothen op ongeveer 1250 m van de Molenbuurt. Het lag in de directe omgeving van het huis Blokhoven.

agrarisch
agrarisch

Over van middeleeuwse toestand:

Ten oosten van de boerderij die nog de naam 'de Beest' draagt, ligt een boomgaard, waar de grachten en daarbinnen een hoger gelegen terrein de plaats aanwijzen waar het kasteel of versterkte huis moet hebben gestaan.

Zichtbare toestand: Intact
De eerste vermelding gaat terug naar de 1441. Eigenaar was toen Johan (Jan) van Beesde, mogelijk afkomstig van De Beesde in Bunnik.
In een bron uit 1609 wordt het huis omschreven als ‘Landays nu genaempt de Beest’. Het huis was eigendom van Fredrik Voocht van Rijnevelt en in dat jaar niet meer bestaand.

Historische betekenis:

De hofstede Beesde of Beest wordt genoemd in het midden van de 15e eeuw. Eigenaar was een zekere Jan van Beesde afkomstig van De Beesde in Bunnik.

In de lijst van ridderhofsteden uit 1609 wordt het huis omschreven als 'Landays nu genaempt de Beest, verwoest en was eigendom vanFredrik Voocht van Rijnevelt'.

URL Historisch Boerderij De Beesd