Den Borch

Oude Huys
Helmond
Helmond

Locatie:

Den Borch lag iets ten zuidwesten van het huidige kasteel aan de westzijde van de Zuid-Willemsvaart.

Over van middeleeuwse toestand:

In 1981 werd er op het oostelijke deel van het kasteelterrein van ’t Oude Huys in Helmond de fundering opgegraven van een zware, ronde stenen woontoren. De fundamenten zitten nog in de grond.
Het terrein ligt midden in een nieuwbouwwijk. De contouren van de toren zijn aangegeven in het terrein. Hierbinnen prijkt een standbeeld van Maria van Brabant.

14m
Onbekend

Het handelt het hier om een ronde, stenen woontoren.
Bron:
In de overdrachtsakte van een huis komt de zinsnede voor betreffende een weg ‘daer men wileneer ter Borch uut plach te gaan’.

Bouwgeschiedenis:

De toren werd waarschijnlijk gebouwd tussen 1280 en 1336. Niet duidelijk is of deze toren wel een kasteeltoren was, dan wel een molen. Rond 1400 werd de toren mogelijk afgebroken.

Bezitgeschiedenis:

Het Oude Huys was eens bezit van de hertog van Brabant, die er Jan van Berlaer mee beleende. Mogelijk bouwde deze de toren naast het houten kasteel van Maria van Brabant.

Algemeen:

Tekst: Peter van der Wielen.

Publicaties:

J.H. Hooydonk - "D'Oude Huys" en "Den Borch" te Helmond, een tussentijds overzicht, 1983 -- blz 45-48