Berkt

Kasteellaan 1
Heesch
Bernheze
Niet Toegankelijk

Locatie:

In het buitengebied van Heesch, rechts van de weg naar Vinkel, ligt te midden van diverse boerenbedrijven het adellijk huis De Berkt.

Over van middeleeuwse toestand:

Het oudste gedeelte wordt gevormd door de fundamenten. Wat opvalt aan de buitenkant is dat de onderste verdiepingen, het souterrain en de bel-etage van een ander formaat baksteen zijn dan die van de eerste verdieping, terwijl dat eerste formaat wel doorloopt in de schoorstenen.

Het huis staat op een rechthoekig omgracht terrein en is bereikbaar door een gemetselde, bakstenen boogbrug. Het terrein wordt afgesloten door een hek met twee gemetselde pijlers. Het huis zelf is niet precies rechthoekig en bevat twee bouwlagen boven een souterrain. De venster hebben zes- en vierruitsschuiframen. De voordeur in een omlijsting van geblokte houten pilasters en hoofdgestel bevindt zich in het midden van de voorgevel en is bereikbaar via een stenen trap. Het huis wordt gedekt door een pannen schilddak met een dakruiter. Aan de achterzijde is een torenvormige aanbouw bijgebouwd. Naast het huis bevindt zich nog een schuur, gedeeltelijk van metselwerk, gedeeltelijk van gepotdekselde houten delen onder een wolfdak. De schuur bevindt zich in vervallen toestand. Achter de schuur staat nog een kleiner, vervallen schuurtje.

Berkt duidt op een meervoudsvorm van Berk, een boomsoort die in dat gebied veelvuldig voorkomt.

Geheel overbouwd
Afmetingen toelichting:
Het gehele terrein beslaat zo'n 2 ha. De gracht is op sommige plaatsen 5-6 m breed.

Typologie tekst:

Momenteel is het huis een rechthoekig, blokvormig gebouw op een niet geheel rechthoekig, nagenoeg geheel omgracht terrein. Het gaat hier om een eenvoudige adellijke woning.

Bouwgeschiedenis:

Wanneer het huis gebouwd is, is niet bekend. Het huidige stamt uit de zestiende eeuw. Van 1979 tot 1981 werd het huis grootscheeps gerestaureerd o.l.v. architect Jan de Jong, en in 2002 werd het huis uitgebreid met een torenvormige uitbouw; wederom o.l.v. van een architect uit de Bossche school, Van der Laar.

Bezitgeschiedenis:

Over de geschiedenis van het huis is niet zoveel bekend. In de Franse tijd kwam het huis in handen van de familie Linssen, textielhandelaar uit Grave. Men spreekt wel over ene Johannes de oude en een Johannes de Jonge. Rond 1842 sterft de laatste eigenaar uit dit geslacht, waarna het huis verkocht wordt aan baron A.J.L. van den Bogaerde van Terbrugge. De uiteindelijke overdracht vond wegens testamentaire perikelen pas plaats in 1849. Van den Bogaerde van Terbrugge heeft zelf nooit op het kasteel gewoond, maar gebruikte het als jachtslot. In 1963 werd het huis verkocht aan familie de Laat, die het tot op heden nog in bezit heeft.

Algemeen:

Tekst: Peter van der Wielen.