Capelle / Dirc Traveys kasteel

Adres Slotpark Dorpstraat
Plaats Capelle aan den IJssel
Gemeente Capelle aan den IJssel
Datum gegevens ma 27 maart 2023

Locatie:

Aan de slotlaan nabij de Hollandsche Ijsseldijk. Het latere coulissen kasteel staat iets ten noorden van het oude kasteel. De contouren van het latere kasteel (edelmanshuis) is met donkere steentjes aangegeven in het slotplein.

Over van middeleeuwse toestand:

Aan de overzijde van de oprit naar de dijk, staat nu het een gerestaureerd duifhuis. Het stamt uit de 15e eeuw en is het zogenaamde diefe of Duifehuisje. vroeger diende het als gevang en bovenin werden er duiven gehouden.

Zichtbare toestand: Onbekend
Een rechthoekig bouwvolume.
Zichtbare toestand: Intact
Omstreeks 1275 liet Dirc Traveys van Moordrecht een eerste vestiging bouwen ter hoogte van de steenplaats " De Oude Plaats". Bekend is dat daar al in 1340 een landgoed zich bevond. Op dit landgoed werd het slot Capelle gebouwd. Dit kasteel werd in 1351 verwoest tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten. In het begin van de zestiende eeuw werd er een nieuw edelmanshuis gebouwd met dubbele slotgrachten.
Bron: [Hoek, 1964:112-113]
In 1351 wordt het kasteel gesloopt door de poorters van Rotterdam.[Hoek,1964:113]
Zichtbare toestand: Intact
Van de kabeljauwen mocht de hoek Philips van Polanen alleen een onversterkte edelmanswoning bouwen. Het betrof in 1358 niet meer dan de herstelde fundering. Daarna een onversterkt huis met muren van 30 cm. Na 1375 heeft het huis muren van 1,60m. Dit huis is in 1394 alsnog gesloopt.
Bron: [bolkenstein,2013:4][Hoek,1964:116]
Zichtbare toestand: Intact
Pas in 1612 wordt er door Johan van Veecken iets verderop een nieuwe buitenplaats gebouwd. Door het wegvallen van de heerlijke rechten en daarmee de inkomsten werd het huis in 1797 gesloopt.

Bezitgeschiedenis:

Dirc Traveys bouwde het eerste stenen huis in de ambachtsheerlijkheid Moordrecht na 1275 uit tot een verdedigbaar kasteel.
In 1346 werd de ambachtsheer van het huis van Capelle door Gravin Margaretha begunstigd met de hoge rechtspraak.

Castlephoto Kasteel Capelle

Publicaties:

Hans Bolkenstein - Het Dief- en Duifhuisje en de kastelen van Capelle, 2013 -- blz 1-5 (met illustratie)

R. Meischke - De wederopbouw van kastelen en buitenhuizen na circa 1600: met centraal het Huis Capelle bij Rotterdam, 2005 -- blz 117-132

Jos Stöver - Kastelen en buitenplaatsen in Zuid-Holland, 2000 -- blz 468 (met illustratie)

T.J. Hoekstra - Liber Castellorum, 1981 -- blz 126b/127a,127b