Capelle / Dirc Traveys kasteel

Slotpark Dorpstraat
Capelle aan den IJssel
Zuid-Holland
zo 2 oktober 2016

Locatie:

Aan de slotlaan nabij de Hollandsche Ijsseldijk. Het latere coulissen kasteel staat iets ten noorden van het oude kasteel. De contouren van het latere kasteel (edelmanshuis) is met donkere steentjes aangegeven in het slotplein.

Over van middeleeuwse toestand:

Aan de overzijde van de oprit naar de dijk, staat nu het een gerestaureerd duifhuis. Het stamt uit de 15e eeuw en is het zogenaamde diefe of Duifehuisje. vroeger diende het als gevang en bovenin werden er duiven gehouden.

1285
Vroege zaaltoren

Bouwgeschiedenis:

Omstreeks 1275 liet Dirc Traveys van Moordrecht een eerste vestiging bouwen ter hoogte van de steenplaats " De Oude Plaats". Bekend is dat daar al in 1340 een landgoed zich bevond. Op dit landgoed werd het slot Capelle gebouwd. Dit kasteel werd in 1352 verwoest tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten. In het begin van de zestiende eeuw werd er een nieuw kasteel gebouwd met dubbele slotgrachten.

Publicaties:

R. Meischke - De wederopbouw van kastelen en buitenhuizen na circa 1600: met centraal het Huis Capelle bij Rotterdam, 2005 -- blz 117-132
Jos Stöver - Kastelen en buitenplaatsen in Zuid-Holland, 2000 -- blz 468 (met illustratie)
T.J. Hoekstra - Liber Castellorum, 1981 -- blz 126b/127a,127b