Varik / Vauderich / Molenhuys

Neerijnen
Neerijnen
wo 3 oktober 2007

Locatie:

De plaats van Huis Varik is direct bij de molen aan de Waalbandijk. De oorspronkelijke korenmolen heeft direct aan de dijk gestaan recht voor de huidige molen.
Exacte plaats is mij niet bekend.

Bezitgeschiedenis:

In de dertiende eeuw wordt dit huis, volgens Staverman beschreven als: "huys ende slot tot Vauderich, met hofstat ende bongert binnen sijnen cingel daerto behorende ende wind ende windmeule to Vauderich". Vier eeuwen later wordt er gesproken van "Het slot Molenhuys." Vermoedelijk is Huis Varik rond 1750 in verval geraakt.

Archeologisch onderzoek:

Eind mei 2006 is er een inventariserend veldonderzoek door middel van elektrische weerstandmeting uitgevoerd. Met behulp van deze methode is het kasteel en een deel van de buitengracht nauwkeurig in beeld gebracht. In welke staat de restanten verkeren is niet bekend.

Jorien Jas - Kastelen in Gelderland, 2013 -- blz 367 (met illustratie)
M. Dekker - Elektrisch weerstandsonderzoek Varik Molenblok, gemeente Neerijnen, Huis Varik, 2006