Kinkhorst

Prins Hendrikkade

funderingen zijn nog aanwezig.

Dankt de naam aan de aanwezigheid van slakken. kink = slak en horst = hoogte.

Compacte zaaltoren
Geheel overbouwd
Bron:
In 1510 liet Roelof van Munster, heer van Ruinen, bij Meppel een kasteel bouwen. Roelof streefde naar Drentse onafhankelijkheid onder zijn leiding.

Bouwgeschiedenis:

Vanaf 1438 heeft er een boerderij gestaan. Deze is vanaf 1509 versterkt tot een echte kasteel. Tussen 1522 en 1535 is het kasteel verder versterkt met een toren. Tussen 1540 en 1547 grotendeels gesloopt. Na 1547 en voor 1580 werd het kasteel uitgebreid met een woonhuis. In 1580 ingenomen door de Spaanse tropen en vanaf dat moment verviel het kasteel. Tot in de 18e eeuw heeft hier een ruïne gestaan.

Archeologisch onderzoek:

Na onderzoek van RAAP in 1998 is geconstateerd waar het kasteel gestaan moet hebben. In 2002 veldonderzoek door RAAP en later Synthegra.

A. Emaus - Kasteel "De Kinckhorst", 2005 -- blz 1-32 (met illustratie)
J. Bos - Huizen van stand; geschiedenis van de Drentse havezaten en andere herenhuizen en hun bewoners, 1989 -- blz 137-138 (met illustratie)
G. ter Braake - Drentse havezaten, 1987 -- blz 154-156 (met illustratie)