Groesbeek burcht / Hoge Huys

Adres Hoflaan 8
Plaats Groesbeek
Gemeente Berg en Dal
Datum gegevens ma 3 mei 2021

Centrum van Groesbeek

Zichtbare toestand: Intact
De burcht van Groesbeek blijkt te bestaan uit 3 woontorens en een iets westelijker gelegen 16e eeuws huis.
Aanvankelijk ontstond er in de moerassen van het 10 - 11e eeuwse Groesbeek een rijkshof. Een rijkshof is de verblijf plaats van koning of keizer tijdens de jachtpartijen. Dit huis wordt verlaten want in de 13e eeuw wordt er niet meer van gerept.
Iets oostelijker ontstond in 1265 een houten woontoren op een plateau van 15 m diameter. Houten torens gaan over het algemeen maar 50 á 60 jaar mee.
Afm. hoofdburcht (m) 10,4 x 9
Zichtbare toestand: Intact
Dus in 1302 werd er een nieuwe, wederom, houten toren gebouwd. Dit is opmerkelijk want in die periode werden door de lage adel meestal stenen torens gebouwd. Deze 2e houten toren was 10,4 x 9m.
In 1345 wordt er een stenen woontoren neergezet op de plaats van de houten toren.
De stenen toren heeft een fundering van 1,20m dik. De opgaande muren hebben een dikte van 60 - 80 cm. Rond de toren werd een weermuur gebouwd. De weermuur kende geen steunberen of bogen. Waarschijnlijk steunden de weergang op korbelen. Een weermuur om een woontoren komt niet vaak voor. Terwijl een woontoren voor de lage adel zeer talrijk voorkomt.
Eind 14e of begin 15e eeuw is deze derde toren afgebroken.
(Bouw)fase 4 - 15e eeuw, 1e kwart t/m heden

Archeologisch onderzoek:

2005: Archeologen hebben in Groesbeek bij Nijmegen de funderingen van een versterkt kasteel uit 1300 gevonden. Het gaat volgens de archeologen om een donjon, een kleine vesting van ongeveer 10 bij 10 meter.

De archeologische dienst BAAC uit Den Bosch inventariseert in opdracht van het Groesbeekse gemeentebestuur de bodem van een bouwplaats, waar een appartementencomplex moet verrijzen. Er waren al aanwijzingen dat er resten in de bodem aanwezig moesten zijn.

De dienst heeft een ondermuur van 1.20 meter breed blootgelegd. Ook zijn allerlei afvalresten en scherven uit de grond gehaald. Als het onderzoek klaar is, gooien de archeologen de vindplaats weer dicht om de bodem niet nodeloos te verstoren.

Jorien Jas - Kastelen in Gelderland, 2013 -- blz 255 (met illustratie)

Rob Gruben - Kastelen: nieuw onderzoek, nieuwe inzichten?, 2012 -- blz 156-157 (met illustratie)

Rob Gruben - Groesbeek; de morfologische ontwikkeling van een eenvoudige woontoren, 2009 -- blz 193-213 (met illustratie)

J.R. Mooren - Groesbeek, Hoflaan : Definitief Archeologisch Onderzoek, 2006

J.R. Mooren - Het middeleeuwse kasteel van Groesbeek, 2005 -- blz 4-6