Develstein / Lievershil

Adres Develsingel 5
Gemeente Zwijndrecht
Datum gegevens di 25 augustus 2020

Slechts een deel van de gracht met een eilandje rest.

Afm. hoofdburcht (m) 15 x 15 m
Zichtbare toestand: Intact
In 1572 door de Spanjaarden in brand gestoken. 22jaar heeft er een ruïne aan de Devel gestaan liet de nieuwe koper in 1593 een buitenhuis bouwen op de oude fundamenten.

Bezitgeschiedenis:

Bij de herbedijking van de Zwijndrechtse waard heeft Willem van Duvenvoorde een prominente rol gespeeld. Hij bouwde in 1332 hier een weerbaar kasteel om zijn goederen in deze buurt te beschermen. Tijdens de Hoekse en kabeljauwse twisten koos Willem de zijde van de Hoeken. De Kabeljauwen wonnen en een deel van zijn goederen vervielen aan Dordrecht. Willem overleed in 1353. Zijn zoon Dirk van Oosterhout kreeg het kasteel aanvankelijk maar hierover is geen duidelijkheid. Mogelijk is het kasteel verkocht aan Ricold van Brakel. In 1375 kocht zijn zoon land naast het kasteel. In 1430 wordt Reynout van Brakel genoemd als dijkgraaf van de Zwijdrechtse Waard. Develstein wordt dan ook wel aangeduid als "Reynouts kamer". Jan van Brakel verkocht in 1442 Develstein aan mr. Johan Duyck. In 1570 bewoonde zijn nazaat Margaretha en haar man Hendrik Diemen het kasteel. Daarna werd het verwoest door rondtrekkende Spaanse troepen.

Wikipedia Develstein
Castlephoto Huis te Develstein