Wielenstein

Het Schanswiel
Oudendijk
Woudrichem

Locatie:

Ten noorden van Uppel ligt het kasteelterrein Wielenstein. Tussen Sleeuwijk en Woudrichem, nabij het Schanswiel.

Over van middeleeuwse toestand:

In een sloot achter de boerderij aan de Oudendijk zitten nog resten van een groot formaat baksteen in de grond. Aan de overkant van de sloot is nog een duidelijke ophoging te zien.

Bezitgeschiedenis:

Het kasteel werd waarschijnlijk gebouwd door Hugo van Wielenstein Foykensz., aangezien zijn vader Foyken Foykensz. in zijn naam geen verwijzing draagt naar Wielenstein, kunnen we Hugo als mogelijke bouwheer bestempelen.

Deze Hugo van Wielenstein komt voor het eerst voor in 1412, en als hij de bouwheer is, zoals wordt aangenomen, zal het kasteel in de eerste helft van de vijftiende eeuw gebouwd zijn. Het kasteel zelf wordt genoemd in charter van Philips van Bourgondië uit 1465 aangaande de aanleg van de dijk aan de Merwede en de Kornse Dijk:

'…bij onsen consente werd er een dijckaidze aangeleet ende gemaeckt, beginnende in den lande van Althena aen den Woldrichemmer dijck bij der galgen aff te gaen over dat gat tot in den ambocht van Sleewijck, van dannen voert die Merwede langes tot Werckendamme ende alsoo totter Wercken toe ende voirt tot Wielensteyn ende van danen ten Doornschen gate toe ende alsoo voort over die Koorn aen die Dussen ende van danen sluytende aen heere Dircks verlaet van der Merweden.'

Wanneer het is verdwenen is niet bekend; foto's zijn er niet, en tekeningen naar mijn weten evenmin
[Peter van der Wielen]