Honingen / Kralingen

Plaats Rotterdam
Gemeente Rotterdam
Datum gegevens ma 12 januari 2015

Locatie:

In 1574 was slot Honingen een 'seer rijck ende heerleyck gebouw, gelegen een vierendeel mijl oostwaerts buiten de stadt Rotterdam tussen het dorp Cralingen en de Mase'.
De vijver van het tegenwoordige Park Honingen is er een overblijfsel van en de Hoflaan herinnert nog aan het oude slot.

Afm. hoofdburcht (m) 8 x 7,5
Zichtbare toestand: Intact
Op 6 augustus 1318 draagt Oetsier van Cralingen, ridder, zijn huis te Honinghe op aan het kapittel van Brielle, om het onmiddellijk terug te ontvangen tegen betaling van 10 lb. Hollands per jaar.
Verwoest in 1351, 1462 en in 1574.
Bron:
Muren opnieuw opgetrokken.
Na 1462 tot ruïne vervallen.
Zichtbare toestand: Geheel overbouwd

Bouwgeschiedenis:

Kasteel van de heren van Kralingen, 1426 gesloopt. Weer opgebouwd, diende het 1573 tot gevangenis voor Willem v.d.Mark; verwoest 1574.

Bezitgeschiedenis:

In 1297 werd het huis Honingen bewoond door Hugo van Cralingen, ambachtsheer van Cralingen in 1244. Waarschijnlijk heeft ridder Hugo van Cralingen, stadhouder van Zuid Holland, het statige maar zwakke slot in de dertiende eeuw laten bouwen.
In 1573 dient het tot gevangenis voor de watergeus Lumey van der Marck.
Enkele jaren voor jonker Jan (Johan V van Assendelft 1544-1618) in 1578 het bezit van Honingen aanvaardt, is het slot een der vele slachtoffers van de 80-jarige oorlog ('resterende alleenlyck de mueren').

URL Historisch Honingen
Wikipedia Honingen

Publicaties:

Taco Hermans - Het kasteel van Kralingen ook wel Honingen genoemd, 2020 -- blz 47-57 (met illustratie)

Robert Ligthelm - De buitenplaatsen van Kralingen; Slot Honingen, 2016 -- blz 9-11 (met illustratie)

T.J. Hoekstra - Liber Castellorum, 1981 -- blz 125, 127, 134

Js. van Reyn - Iets over het slot Honingen en zijne vroegere bezitters, 1869