Galesloot

Adres Galecopperdijk 5
Plaats Nieuwegein
Gemeente Nieuwegein
Datum gegevens za 24 oktober 2009

Over van middeleeuwse toestand:

In oktober 1994 werden er bij het bouwrijp maken van een perceel nabij Galecopperdijk 5 resten van zwaar muurwerk aangetroffen. Dit vormde voor de werkgroep archeologie Nieuwegein de aanleiding om in overleg met de ROB een onderzoek naar deze resten te doen.

De resten werden aangetroffen op een op vierkant terrein op het einde van een gestrekt perceel. Het ging hierbij om de resten van een rechthoekig gebouw met een oppervlakte van 9.50 bij 11.00 meter. Dit gebouw was uitgevoerd in moppen van het formaat

28.5 x 12.8x 5.6. De muurdiktes waren op het niveau van het fundament, 1.50 meter, het opgaande werk zal een dikte van rond 0.72 meter hebben gehad.

Het lijkt hier te gaan om een versterkt huis of woontoren. Mogelijk gaat het hier om het huis Galesloot. Op kaarten uit het begin van de 17e eeuw komt het gebouw echter al niet meer voor.

Stichting
14e eeuw
Zichtbare toestand: Ondergronds

Bron: In de 17e eeuwse lijst van ridderhofsteden wordt een huis Galesloot genoemd, met vermelding van het jaartal 1380.