't Reelaer / Redeler / 't Reelder

't Reelaer 1
Heino
Raalte
Overijssel

Over van middeleeuwse toestand:

Het oude huis werd in 1910 afgebroken. Op landgoed Het Relaer gelegen landhuis van dezelfde naam, gebouwd 1911-1913 door architect H. Meyerink uit Zwolle. Geheel onderkelderd drie lagen tellend blokvormig gebouw, opgetrokken in neo-renaissance stijl uit donkerkleurige steen op een voet van Oberkirchner zandsteen; dorpels, lijsten, banden, kolommen en traptreden zijn in dezelfde natuursteen uitgevoerd.

twijfel over verdedigbaarheid

Huidig huis: Een grote villa met neo-barokke kenmerken.
Bron:
In het vredesverdrag (1330) tussen Van Voorst en Van Rechteren beloofden men o.a. Relaer te zullen herstellen. Kennelijk was er een kasteel die vernield was.

Bouwgeschiedenis:

Van het middeleeuwse huis zijn geen sporen bewaard gebleven. Wellicht zijn er nog resten onder de fundamenten van het huidige huis aanwezig. Op de topografische kaart lijkt het dat er nog gedeelten van de oude gracht als vijvers in het land aanwezig zijn, maar dat kunnen ook resten zijn van de oude, later omgelegde Raalter Wetering zijn. De wetering liep zuidelijk langs het huis, tegenwoordig langs de noordkant.

Oorspronkelijk erfpachtgoed van de bisschop van Utrecht

Het was in de 15e eeuw een jachtslot van de bisschoppen van Utrecht.

't huys Reler gelegen tussen Zwolle en Deventer anno 1662, gekleurede tekening door A. Schoemaker 1723/33.
Gewassen pentekening, 1780 'Reelear', anoniem, Provinciaal Overijssels Museum te Zwolle.

Arnuldus Johannes Gevers - Van Ittersum : Kroniek van een adellijk geslacht, 2009