De Krijtenberg

Plaats Wijhe
Gemeente Olst-Wijhe
Datum gegevens ma 25 januari 2021

Tussen Wijhe en Boerhaar.

Zichtbare toestand: Intact
Terrein van hoge archeologische waarde met de resten van het voormalige huis en de latere havezate Krijtenberg. Wanneer het goed Krijtenberg is gesticht, is niet bekend, maar omstreeks 1445 wordt het eerste stenen huis Krijtenberg gebouwd. Het huis stond op een zogenaamde pol, een ronde heuvel met een diameter van 15 meter en een hoogte van 1,5 tot 2 meter. De pol was omgeven door een binnengracht van circa 10 meter breed. Het geheel werd omgeven door rechthoekige buitengracht. Rond 1717 telde het huis vier vuursteden en wordt daarmee gerekend tot de kleinere edelmanshuizen in Salland. In 1805 is het geheel geveild, waarna het toen vervallen huis is opgeknapt, zodat het weer bewoonbaar werd. In 1807 en 1808 zijn de grachten schoongemaakt, is het bouwhuis als woonhuis ingericht voor de tuinman en zijn langs de toegangslaan 120 nieuwe bomen geplant. In 1820 is het ter afbraak geveild. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft men op het terrein een geschutsstelling met loopgraaf van circa 2 meter diep ingegraven. Er zijn toen enkele kloostermoppen (vermoedelijk uit de 16e eeuw) en fragmenten van lei gevonden. De naastgelegen boerderij dateert uit 1813 en is deels opgetrokken uit dezelfde soort kloostermoppen. De zogenaamde pol is nog steeds aanwezig

leengoed van de bisschop van Utrecht.

A.G.M. Spiekhout - Het middeleeuwse kastelenlandschap van het Oversticht, 2020 -- blz 503