KastelenInNederland.nl

Holterhof

Heden ten dage...

Plaats
Glanerbrug
Gemeente
Enschede
Provincie
Overijssel
Coördinaten RD x - y
262,000 - 469,000
Commentaar? hier
Datum gegevens
vr 20 december 2019
Geraadpleegd (12 mnd)
47
 

Locatie:

Aamsveenweg, lokatie mij niet geheel bekend

Over van middeleeuwse toestand:

Terrein van archeologische betekenis met mogelijk resten van het kasteel Holterhof uit de Late Middeleeuwen. Over het mogelijke kasteel is niets bekend. In 1909/1910 heeft het Rijksmuseum voor Oudheden een kleinschalig onderzoek ingesteld. De resultaten van het onderzoek spreken van een rechthoekige lage omwalling, die op een klein deel na geslecht was. Er is een driedubbele gracht gevonden en enkele vondsten uit de Late Middeleeuwen, maar ook uit de prehistorie, aardewerk van de Wikkeldraadcultuur en een vuurstenen spitst. In 1970 was bij een veldcontrole het grachtenstelsel nog slechts in geringe mate zichtbaar: een deel werd benadrukt door een naastgelegen bomenrij.

Geschiedenis

Voldoet aan definitie
voldoet
 

Bouwgeschiedenis:

Stichting
1000
Typologie
Walburcht
Zichtbare toestand:
Vlak terrein
Rond het jaar 1000 bevindt zich in het Aamsveen een borg (versterkte woonplaats), de Holterhof, (of Hölterhof ?) die wordt bewoond. Enkele eeuwen later is het voorbij met de borg en zijn bewoners. Waarschijnlijk zijn de meeste bewoners van de hof bezweken aan de pest, waardoor de Holterhof langzaam maar zeker in verval raakt.

de heer L.A. Stroink (boek Stad en Land van Twente):
Bij het Aamsveen lag de Hölterhof, die echter geheel is verdwenen toen het terrein ter plaatse tot weiland werd gemaakt. Bij die gelegenheid had een oppervlakkig onderzoek plaats door Dr.J. H . Holwerda uit Leiden. Enkele voorwerpen konden nog worden geborgen die zich in de Oudheidkamer Twente bevinden, Men had hier te doen met een ronde walburg met gracht. Uit de gevonden voorwerpen kon men constateren dat de aanleg uit dezelfde tijd dateerde als de Hlunenborg in het Voltherbroek. Dicht daarbij waren nog lang de sporen te zien van een es, die door de heide was overgroeid en de naam had van Hölteres.

Verwijzingen

 

Publicaties:

- Het Oversticht - De cultuurhistorische @tlas Overijssel, 2001 (met illustratie)