Holterhof / hölterhof

Heden ten dage...

Plaats Glanerbrug
Gemeente Enschede
Provincie Overijssel
Coördinaten RD 261493,468100
Coördinaten WGS84 52.190733,6.944667
Commentaar ? Uw opmerkingen
Datum gegevens ma 26 oktober 2020
Gezien (12 mnd) 200
Aanpassingen (>2019): Gewijzigd
 

Locatie:

Aamsveenweg
Kastelen in de omgeving

Over van middeleeuwse toestand:

Terrein van archeologische betekenis met mogelijk resten van het kasteel Holterhof uit de Late Middeleeuwen. Over het mogelijke kasteel is niets bekend. In 1909/1910 heeft het Rijksmuseum voor Oudheden een kleinschalig onderzoek ingesteld. De resultaten van het onderzoek spreken van een rechthoekige lage omwalling, die op een klein deel na geslecht was. Er is een driedubbele gracht gevonden en enkele vondsten uit de Late Middeleeuwen, maar ook uit de prehistorie, aardewerk van de Wikkeldraadcultuur en een vuurstenen spitst. In 1970 was bij een veldcontrole het grachtenstelsel nog slechts in geringe mate zichtbaar: een deel werd benadrukt door een naastgelegen bomenrij.

Geschiedenis

Voldoet aan definitievoldoet niet, niet particulier
 

Bouwgeschiedenis:

(Bouw)fase 1 - 1000 t/m 14e eeuw
Typologie Walburcht
Afm. totaal terrein (m): 168 x144
Zichtbare toestand: Intact
Rond het jaar 1000 bevindt zich in het Aamsveen een borg (versterkte woonplaats), de Holterhof, (of Hölterhof ?) die wordt bewoond. Enkele eeuwen later is het voorbij met de borg en zijn bewoners. Waarschijnlijk zijn de meeste bewoners van de hof bezweken aan de pest, waardoor de Holterhof langzaam maar zeker in verval raakt.

de heer L.A. Stroink (boek Stad en Land van Twente):
Bij het Aamsveen lag de Hölterhof, die echter geheel is verdwenen toen het terrein ter plaatse tot weiland werd gemaakt. Bij die gelegenheid had een oppervlakkig onderzoek plaats door Dr.J. H . Holwerda uit Leiden. Enkele voorwerpen konden nog worden geborgen die zich in de Oudheidkamer Twente bevinden, Men had hier te doen met een ronde walburg met gracht. Uit de gevonden voorwerpen kon men constateren dat de aanleg uit dezelfde tijd dateerde als de Hlunenborg in het Voltherbroek. Dicht daarbij waren nog lang de sporen te zien van een es, die door de heide was overgroeid en de naam had van Hölteres.
(Bouw)fase 2 - 14e eeuw t/m heden
Typologie < Geen >
Zichtbare toestand: Vlak terrein

Verwijzingen

 

Publicaties:

A.G.M. Spiekhout - Het middeleeuwse kastelenlandschap van het Oversticht, 2020 -- blz 488-489 (met illustratie)

- Het Oversticht - De cultuurhistorische @tlas Overijssel, 2001 (met illustratie)