Culemborg

Adres Lange Meente 11
Plaats Culemborg
Gemeente Culemborg
Datum gegevens di 22 december 2020

Ten noordoosten van de historische binnenstad bij Het Voorburg, Palumbusweg.
In een oorkonde uit 1341, daarin staat dat het kasteel verkocht wordt. Het kasteel wordt hierin aan de westzijde gepositioneerd.

Het kasteel aan de oostzijde is uit de 14e eeuw, vermoedelijk na 1341, nadat het oudste kasteel aan de westzijde is gesloopt.

Over van middeleeuwse toestand:

De fundamenten van het kasteel bevinden zich in de Kasteeltuin. Nu staat alleen nog een 16e eeuwse muur overeind. Op de plattegrond die Joannes Blaeu rond 1650 van Culemborg tekende is het duidelijk te zien. Een 'waterburcht' omsloten door brede grachten, bestaande uit een voorburcht, een hoofdburcht, stallen en een grote tuin.

Zichtbare toestand: Intact
Op grond van gevonden munten, steengrootte en een houten plank onder de fundering, kan 1300 - 1310 als start van de bouw worden vastgesteld.
Heer Johan II van Culemborg start rond 1300 met de bouw van een ovaal kasteel. De witte toren staat op de smalle zijde. In de middeleeuwen blijft de burcht wonderwel in tact. De heren van Culemborg mengen zich zelden in het strijdgewoel.
Franse soldaten namen in het rampjaar 1672 Culemborg in en bezetten het kasteel. Nadat de soldaten een jaar later vertrokken, was het kasteel volkomen uitgewoond en was er brand gesticht. De jaren daarop raakte het kasteel in verval.
In 1735 op last van de staten van het kwartier Nijmegen grotendeels afgebroken. De grote of witte toren bleef nog behouden tot 1812.

URL Historisch Stichting Kasteeltuin Culemborg
Wikipedia Culemborg
Castlephoto Kasteel van Culemborg

Cees de Bondt - Adellijke kaatsbanen (1440 - 1800), 2018 -- blz 10

Adriaan Haartsen - Kasteel Culemborg en het heerlijke buitenlanschap, 2012 -- blz 6-9 (met illustratie)

Hans Louis Janssen - 1000 jaar kastelen in Nederland, 1996 -- blz 53 - 54 (met illustratie)

J. Hoevenberg - Kasteel Culemborg in zicht, 1990 -- XLVI-IL (46-49) (met illustratie)