Toutenburg

Groenestraat 24 (Stadspark)
Recreatie

monument
monument

voldoet niet, niet verdedigbaar

Etymologie:

De naam is ontleend aan de belangrijkste bezitting van de stichter Jurjen Schenck: de baronie Tautenburg bij Jena in Duitsland.

1524

Bouwgeschiedenis:

De Toutenburg werd gebouwd tussen 1524 en 1552 in opdracht van George Schenck, die door de bisschop van Utrecht als drost van Vollenhove werd aangesteld. Het is een coulissekasteel. Een kasteelachtig gebouw.

URL Commercieel

Publicaties:

Reinoud Rutte - Stedenatlas Jacob van Deventer; 226 stadsplattegronden uit 1545-1575 - schakels tussen verleden en heden, 2018 -- blz 409 (met illustratie)

Lydie van Dijk - De Toutenburg te Vollenhove : Een schilderij van een onbekende schilder?, 2004 -- blz 133-139

Arnuldus Johannes Gevers - De havezaten in het land van Vollenhove en hun bewoners, 2004 -- blz 126-134 (met illustratie)

Albertus Jans Mensema - Havezaten van Vollenhove ; Marxveld, Oldenhof en Oldruitenborgh, 1989 -- blz 89 (met illustratie)

H.W.M. van der Wyck - Overijsselse buitenplaatsen, 1983

- ANWB redaktie gidsen - Kastelen in Nederland, 1971 -- blz 70 - 70