Groot Hoenlo

Adres Diepenveenseweg 1
Gemeente Olst-Wijhe
Datum gegevens do 25 augustus 2022

Ten zuidoosten van Olst

Opgedeeld in 6 appartementen.

Zichtbare toestand: Intact
In 1363 werd er een bode naar het huis gestuurd, dus er was reeds sprake van een huis. In 1365 werd het huis belegerd.
In 1368 werd hier in opdracht van Wolter Machoris een versterkt huis gebouwd. De bouw moest echter worden gestaakt onder druk van Zwolle, Kampen en Deventer.
Zichtbare toestand: Intact
Johan van Laar liet omstreeks 1460 een onderkelderd huis bouwen. De kern van de hoofdvleugel aan de noordzijde gaat hier nog op terug, maar ook een bouwhuis en een molen. In 1675 wordt het huis aangeslagen voor acht vuursteden, maar in 1682 was het aantal vuursteden gehalveerd. In 1879 is het huis verkocht, waarna het in 1893 door Jhr. Willem Hendrik Teding van Berhout opnieuw is verbouwd en vergroot naar plannen van J.J. van Nieukerken.

Wikipedia Hoenlo

Publicaties:

A.G.M. Spiekhout - Het middeleeuwse kastelenlandschap van het Oversticht, 2020 -- blz 485-487 (met illustratie)

Ronald Stenvert - Monumenten in Nederland; Overijssel, 1998 -- blz 70-71 (met illustratie)

Albertus Jans Mensema - De havezaten in Salland en hun bewoners, 1983 -- blz 239 (met illustratie)