Breckelenkamp / Brekinchem

Jonkershoesweg 10
Lattrop-Breklenkamp
Dinkelland
Overijssel

voldoet niet

Bouwgeschiedenis:

De oorspronkelijke bouwelementen van de voorganger van het huidige huis en de vroegere havezate Brecklenkamp. Het goed wordt voor het eerst vermeld rond 1353 als erve 'Brekinchem ton Tyhuiss'. Het oudste gedeelte, de edelmanswoning van de familie Moerbecke (nu o.m. de bibliotheek) is in 1560-1565 tegen het Thijhuis (waar boerenrecht werd gesproken) aangebouwd.
In 1625 is het huidige Brecklenkamp gebouwd, dat daarna nog een aantal keren is vergroot dan wel aangepast. In 1942 is het huis, na lang te hebben leeggestaan, gerestaureerd en ingericht als jeugdherberg. Bij de restauratie is een fries gevonden waarop de wapens staan van de familie Moerbecke en Van der Marck, de eigenaren die het eerste edelmanshuis lieten bouwen. In 1991 werd het een conferentieoord. Thans woning.

Publicaties:

Matthijs Wanrooij - Een korte tijd van glorie : Geschiedenis van het Huis te Breckelenkamp en zijn bewoners, 2010
Arnuldus Johannes Gevers - De havezaten in Twente en hun bewoners, 1995 -- blz 433 (met illustratie)
Gerrit Jan ter Kuile - Geschiedkundige aanteekeningen op de havezathen van Twenthe, 1974 -- blz 70 (met illustratie)
H.W.M. van der Wijck - Overijssel '69, 1969