De Bellinckhof / Woeste / Vogelsanck

Adres Wierdensestraat 208
Plaats Almelo
Gemeente Almelo
Provincie Overijssel
Datum gegevens vr 22 januari 2021

Zichtbare toestand: Intact
In 1394 werd Roelof Peize door de bisschop van Utrecht beleend met 'den Vogelsanc'. Na 1580 veranderde de naam Vogelzang in Bellinkhof.
Bij onderzoek van het terrein heeft men een verdieping in het terrein herkend als de locatie van de laatmiddeleeuwse ronde gracht. Deze gracht is ingetekend te zien op de kaart van de parkaanleg ontworpen door L.A. Springer in 1926 [Gevers 1995:91].

Bouwgeschiedenis:

De havezate Bellinckhof in Almelo is omstreeks 1800 afgebroken. De Woeste was een huis bij Weerselo dat in 1760 de naam Bellinckhof kreeg nadat het recht van havezate hier na toe was verlegd.
De tegenwoordige Bellinckhof in Almelo is een fabrikantenvilla die door de familie ten Cate in 1920 werd gebouwd.
Bron: J.F. Holtman

Wikipedia Bellinckhof

Arnuldus Johannes Gevers - De havezaten in Twente en hun bewoners, 1995 -- blz 86 (met illustratie)

Gerrit Jan ter Kuile - Geschiedkundige aanteekeningen op de havezathen van Twenthe, 1974 -- blz 43 (met illustratie)