te Geervliet / Hof te Putten

Geervliet
Geervliet
Nissewaard

Ligging tussen de kerk en St. Anthonieplein.

Overig
Intact
In een akte uit 1246 maakt Nicolaas I van Putten melding van zijn huis in Geervliet, wat waarschijnlijk een versterkte hoeve was. Sedert het midden van de veertiende eeuw verplaatsten de heren van Geervliet het bestuurscentrum van de regio naar deze plek, waardoor er tussen 1361 en 1379 en omstreeks 1420 ingrijpende verbouwingen plaatsvonden. Sindsdien was er sprake van het Hof van Putten. Tot de Franse tijd was het gebouw in gebruik als onder meer woonruimte voor de heren en rechtbank. In 1819 werd het complex verkocht en omstreeks 1830 afgebroken.

Versterkte hoeve
(Bouw)fase 2 - 1420 t/m 1830
Wordt afgebroken.
(Bouw)fase 3 - 1830 t/m heden

Publicaties:

Reinoud Rutte - Stedenatlas Jacob van Deventer; 226 stadsplattegronden uit 1545-1575 - schakels tussen verleden en heden, 2018 -- blz 290 (met illustratie)

R. de Graad - Het Hof van Putten te Geervliet, 1986 -- blz 82-90

T.J. Hoekstra - Liber Castellorum, 1981 -- blz 124 - 124