te Geervliet / Hof te Putten

Plaats Geervliet
Gemeente Nissewaard
Datum gegevens zo 30 juli 2023

Ligging tussen de kerk en St. Anthonieplein.

Afm. hoofdburcht (m) 35 x40 m
Zichtbare toestand: Intact
In een akte uit 26 februari 1246 maakt Nicolaas I van Putten melding van zijn huis in Geervliet, wat waarschijnlijk een versterkte hoeve was. Sedert het midden van de veertiende eeuw verplaatsten de heren van Geervliet het bestuurscentrum van de regio naar deze plek, waardoor er tussen 1361 en 1379 en omstreeks 1420 ingrijpende verbouwingen plaatsvonden. Sindsdien was er sprake van het Hof van Putten. Tot de Franse tijd was het gebouw in gebruik als onder meer woonruimte voor de heren en rechtbank. In 1819 werd het complex verkocht en omstreeks 1830 afgebroken.
Versterkte hoeve
Wordt afgebroken.

Historische betekenis:

Het Hof te Geervliet is sedert de veertiende eeuw het administratief centrum van de hoge heerlijkheid geworden en bleef dit tot in 1795 Putten opging in de Bataafse Republiek.

R. de Graad - Het Hof van Putten te Geervliet, 1986 -- blz 82-90

T.J. Hoekstra - Liber Castellorum, 1981 -- blz 124 - 124