't Slot / Noordeloos

Adres Het laantje 16
Gemeente Molenlanden
Datum gegevens ma 24 augustus 2020

Ten zuiden van de dorpskern aan het stroompje Giessen bij de Slotse brug.

Wat rest is het omgrachte terrein en de toegangsbrug, grachten en singels resten nog.

Zichtbare toestand: Intact
In 1573 werd het kasteel door watergeuzen in brand gestoken, omdat er Spaanse troepen in gehuisvest waren. Gedurende anderhalve eeuw heeft het kasteel daar als ruïne gelegen. In de eerste helft van de 18de eeuw liet de toenmalige heer van Noordeloos, Hendrik van Barnevelt, op dezelfde plaats een nieuw huis bouwen. Tot 1880 heeft dat er gestaan. In dat jaar werd het op last van de familie Van Dam van Noordeloos vervangen door een neogotisch ‘slot’. Dit was een gebouw van vijf vensterassen breed, geheel gepleisterd, met keperbogen boven de vensters, kantelen en een ‘poortgebouw’ in de middenrisaliet. Bij het slot dat door een gracht was omgeven en via een brug toegankelijk was, hoorden lanen, wandelwegen, boomgaarden en bouw- en weilanden. Het laatste huis te Noordeloos is in 1968 afgebroken. Op die plaats verrees een moderne villa. Alleen het neogotische bruggetje is over (Horden, 6, 49, 54, 55).

Bezitgeschiedenis:

Het geslacht Noordeloos stamt af van de heren van Arkel. Noordeloos was Arkels gebied en werd eind dertiende of begin veertiende eeuw aan de graaf van Holland opgedragen en in leen terug ontvangen. De Arkels was een belangrijk geslacht in de omgeving. Vanaf het begin van de veertiende eeuw noemde Arnoud van Arkel zich heer van Noordeloos, maar of het kasteel er dan al stond is niet bekend. Na verschillende heren van Noordeloos stierf Otto van Noordeloos en Zoelen in 1409 kinderloos. Daarna behoorde Noordeloos aan het adellijke geslacht van Herlaar. De heren van Vianen kregen het gebied in handen door een huwelijk met de erfdochter van Herlaar. Noordeloos kwam later nog in het bezit van de heren van Sevenbergen en als laatst aan de heren van Brederode. In Noordeloos werd in 1561 de schepenbank gehouden 'op ten Huyse van Noordeloes in de grote camer'.

Castlephoto Slot te Noordeloos

Jos Stöver - Kastelen en buitenplaatsen in Zuid-Holland, 2000 -- blz 471

M.J. Waale - De Arkelse oorlog 1401-1412 : Een politieke, krijgskundige en economische analyse, 1990

M.W. Schakel - 25 eeuwen Alblasserwaard en de vijherenlanden, 1986 -- blz 37 - 37

Arie Horden - Wij Heeren van Noordeloos, 1973