Arkel

Plaats Gorinchem
Gemeente Gorinchem
Datum gegevens vr 19 februari 2021

Locatie:

Arkel stond in de wijk Wijdschild, aan de zuidzijde van de Dalemse dijk niet ver van de molen de Hoop.

Deze burcht ligt onder het huidige stadsdeel het Wijdschild. Het kasteel werd in 1412 gesloopt.

Typologie Polygonale burcht
Zichtbare toestand: Geheel overbouwd

Bouwgeschiedenis:

In 1267 begonnen de heren van Arkel met de bouw van een kasteel aan de oostzijde van Gorinchem, langs de rivier de Merwede.
[Waale, 142]

URL Historisch Wijdschild

Aart Bijl - De Arkelse Oorlog (1401-1412); Gorinchem; 1986.
M.J. Waale - Het Arkelse kasteel in het Wijdschild bij Gorinchem; in: 'Oud-Gorcum Varia' no.19; Gorinchem; 1990.
Pieter M. Floore - Het kasteel van de Heren van Arkel; in: Grondig Bekeken: Tijdschrift van de Afdeling Lek- en Merwedestreek van de AWN; 12e jaargang no. 4; 1997; p. 25-30.
Pieter M. Floore - Het kasteel van de heren van Arkel; in Oud-Gorcum Varia; 1998-2; p. 198-202.
Teus Koorevaar en Corrie Lugtenburg - Gorinchem, Dalemse Dijk; in Grondig Bekeken: Tijdschrift van de Afdeling Lek- en Merwedestreek van de AWN; 11e jaargang no. 4; 1996; p. 6-8.
T. Koorevaar - Gorinchem: Vestingweg; Archeologische Kroniek Zuid-Holland 1996 in Historisch Tijdschrift Holland; 29e jaargang p. 425; 1997.
Teus Koorevaar - Jaarverslag werkgroep Gorinchem (1996); in Grondig Bekeken: Tijdschrift van de Afdeling Lek- en Merwedestreek van de AWN; 12e jaargang no. 1; 1997; p. 18-20.

Publicaties:

Willem Beelaerts van Blokland - De kasteeltekeningen van Abraham Rademaker, 2006 -- blz 432, (met illustratie)

Catharina l. van Groningen - De Alblasserwaard, 1992

M.J. Waale - De Arkelse oorlog 1401-1412 : Een politieke, krijgskundige en economische analyse, 1990

M.W. Schakel - 25 eeuwen Alblasserwaard en de vijherenlanden, 1986 -- blz 36 - 36 (met illustratie)

A.J. van der Aa - Aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden, 1839 -- DL.1 316, DL.4 696

H.A. Goch - Van Arkel's oude veste : Geschied- en oudheidkundige aanteekeningen betreffende de stad Gorinchem en hare voornaamste gebouwen en instellingen