help zoeken

Swanenburg / Swanenborch

Gezien (12 mnd)
Aanpassingen (>2019):

Iets buiten het dorp Gendringen in de richting van Mechelen.

Slechts deel van een torentje rest nog (5,70 m diameter).

Intact
Landfort wordt in 1434 voor het eerst in een akte genoemd, eigenaar is dan Derick van Bronkhorst, heer tot Batenborch en Anholt. In 1671 werd hier een hoog, vierkant huis gebouwd, met 2 bouwlagen en op iedere hoek een toren, bekroond met een helmvormige spits. Het huis was van een dubbel grachtenstelsel voorzien. Grote delen van dit oude huis gaan nog schuil in de middenpartij en de kelders van het huidige huis. Op de zolder zijn de aanzetten van de hoektorens nog duidelijk zichtbaar. Uit onderzoek blijkt definitief dat het gebouw stamt uit 1671 met mogelijk laat middeleeuwse restanten. Van 1610 dateert al een beschrijving : "so deselvige met zijn huijs ene hoofstadt, graften, wallen, boomgaert, ende hoven tsampt water visscherien, molen gerechtigheijt ende Jachten en met zijnen toebehooren ter grootte van ca. 18 hollandse morgen".
Oorspronkelijk vierkant huis.

(Bouw)fase 2 - 1900 t/m heden

< Geen >

Peter Bresser - De Zwanenburg van burcht tot buurt, 2005

M.J. Kuipers-Verbuijs - Ruïnes in Nederland, 1997 -- blz 143 (met illustratie)

R. Lureman - Treurnis over verdwijnen Swanenburgtoren vooral demonstratie van onmac, 1990 -- blz 20 - 21 (met illustratie)

K.A. Kalkwiek - De hertog en zijn burchten, 1976

G.A. Kamerlingh Onnes-barones Van Dedem - Historische gebouwen, 1976 -- blz 45-72