Enghuizen

Kasteellaan 1
Hummelo
Bronckhorst
zo 2 december 2012

Toelichting functie(s):

Het landgoed Enghuizen is particulier bewoond. Het landgoed is toegankelijk, de direct omgeving van het huis niet.

Over van middeleeuwse toestand:

In 1326 vermeldt. Oorspronkelijke huis heeft mogelijk op de plaats van het tegenwoordige Jagerhuis gestaan.
In 1835 wordt het nieuwe huis gebouwd ten zuiden van de vijver. In de 2e WO verbrand in 1948 afgebroken.

1326
Bevat oude delen
Bron: Enghuizen stamt uit 1326 als ene Evert van Enghusen eigenaar is van het "'t Goet te groten Engehuse".

Bezitgeschiedenis:

Margriet Enghusen, doet het landgoed over aan Seger van Voorst (1488). Seger stamde af uit een wijdvertakte familie, die verbonden was met het geslacht Heeckeren. Via zijn moeder stamde hij af van de lijn Van Rechteren en Voorst. Seger naam de naam van Voorst aan. De erfdochter, M.C. van Heeckeren huwt in 1906 A.Z. van Rechteren van Limpurg.

Jan Harenberg - Verdwenen grandeur : Enghuizen bij Hummelo en wat er eens bij gehoord heeft, 2009

B.J. Maatman - Landgoederen in Gelderland : deelgebied: de Liemers en de zuidelijke Graafschap, 1976

Jan Harenberg - De kastelen van Graafschap en Liemers, 1969 -- blz 69 - 69 (met illustratie)

R.J.K.M. de Nerée Tot Babberich - De Lymers en hare havezaten, 1917 -- blz 67 - 68