Suideras / Suderoes / Suderaes

Adres Vierakkersestraatweg 34
Toegankelijk Niet toegankelijk
Datum gegevens ma 6 december 2021

Aan de rand van het dorp Vierakker, tegenover de R.K. kerk.
Huidig huis staat tegenover (ander kant van de gracht) het oude huis.

Over van middeleeuwse toestand:

Het tegenwoordige huis werd in 1891 in gebruik genomen en is gebouwd tegenover de plek waar eens het oude huis, aan de overzijde van de gracht stond. Het door de Van Eck's verbouwde huis was slecht, zo slecht dat het moest worden afgebroken.
Het tegenwoordige huis is een gaaf voorbeeld van Neo-Renaissancestijl

Zichtbare toestand: Intact
De eerste bronnen (leenregister) waarin sprake is van 't Suideras gaan terug tot 1326 als ene Henrick van Suderoes bezitter is, maar van het middeleeuwse huis zelf is vrijwel niets bekend. Bij afbraak van het oude huis werd een balk gevonden met een inscriptie over vernieuwing in 1420. Dit was een opmerkelijk breed (11 vensterassen) witgepleisterde havezathe opgenomen in een strak grachtenpatroon met 17e en 18e eeuwse parkaanleg. Mogelijk dat dit oude landhuis een oudere kern bezat of van hergebruikt materiaal was opgetrokken.
Afgaande op oude afbeeldingen is dit huis in het begin van de 19e eeuw gemoderniseerd.
In 1890 is het kasteel afgebroken.
Bron: [Harenberg,1987:18], [Jas,2013:172]
Zichtbare toestand: Intact
Omdat het oude landhuis in 1889 ernstige gebreken vertoonde, is het nieuwe landhuis in 1891-1894 gebouwd op de plaats van het oudere huis.
Het huis is uitgevoerd in een rijke neo-Hollandse renaissance stijl met veel zandsteen ornamenten en klauwstukken bij de topgevels en dakhuizen. Boven de vooruitspringende ingangspartij is een achtzijdige toren aangebracht, bekroond door spits met lantaarn en ui. De westgevel wordt geflankeerd door met rijke topgevels bekroonde risalieten. Op de zuidoosthoek staat een slanke toren met knobbelspits op de begane grond voorzien van een houten warande met erboven een balkon. Tegen de kopgevel aan de noordzijde staat een achthoekige traptoren.

Jorien Jas - Kastelen in Gelderland, 2013 -- blz 172 (met illustratie)

C.C.C.M. van Nispen tot Sevenaer - t Suideras en zijn bewoners, 1994