KastelenInNederland.nl

Ter Horst / Terhorst

Heden ten dage...

Adres
Hoofdweg 74
Plaats
Loenen
Gemeente
Apeldoorn
Provincie
Gelderland
Coördinaten RD x - y
198,950 - 495,750
Coördinaten dec nbr -ol
52.124561 - 6.029219
Toegankelijk
Zomerseizoen
Commentaar? hier
Datum gegevens
ma 12 januari 2015
Geraadpleegd (12 mnd)
1633
 

Functies:

kantoor
kantoor

trouwlocatie
trouwlocatie

woning
woning

Over van middeleeuwse toestand:

Het gebouw bestaat uit een souterrain, drie bouwlagen en een kapverdieping onder een met leien gedekt, samengesteld zadeldak. Op de nok een houten klokkentorentje met aan de voorzijde een smeedijzeren torenmuurwerk van H. Braakman(1860) en inwendig twee klokken van H. Kemper (1724 en 1728). In de toren een opgestelde klok van J.A. Grave (1717). De achter- en zijgevels hebben zogenoemde Gelderse gevels met in- en uitzwenkende contouren van laat-gotisch/renaissance karakter. De gevels bevatten vele bouwsporen van dichtgemetselde vensters, gotische driepassen en accoladevormige ontlastingsbogen.

Vóór 1557 schijnt het kasteel al te hebben bestaan, zij het in een andere constructie. Hiervan is niet veel bekend. De kelders hebben vloeren met stenen die dateren uit 1300. De uit deze tijd afkomstige constructie schijnt verwoest te zijn bij gevechten om en nabij 1354. Hierna is het een boerenhoeve geweest totdat Wijnand Hacfort er een kasteel liet bouwen. Een nakomeling van Wijnand Hacfort, Baron Olivier Hacfort, gaf het kasteel aan het eind van de achttiende eeuw een classicistisch aanzien, het kasteel werd "gedraaid". Wat eerst de achterkant van het kasteel was, werd de voorkant met een neoclassistische gevel. De bakstenen muur werd met pleisterwerk gladgestreken. De ophaalbrug aan de zuidzijde werd weggehaald en er kwam een houten loopdek, gedragen door houten jukken met gemetselde brughoofden. Ook een nieuw lanenstelsel werd aangelegd
Op de timpaan is het wapen van de familie Hacfort aangebracht. Het wapen is in goud met rode dwarsbalk en drie leliën met een zittende en twee staande hazewindhonden.
Aan achterzijde nog 16e eeuwse delen. Delen van de inventaris van de kapel zijn in de Waterstaatskerk van Loenen terecht gekomen.

Geschiedenis

Voldoet aan definitie
voldoet niet, te jong
 

Etymologie:

De naam is ontleend aan een verhoging in het terrein.

Bouwgeschiedenis:

Stichting
16e eeuw
Typologie
Overig
Zichtbare toestand:
Bevat oude delen

Bezitgeschiedenis:

In 1557 is Kasteel ter Horst gebouwd door de toenmalige burgemeester van Arnhem Wijnand Hacfort. Op het landgoed waar dit kasteel staat, werd in 1792 door zijn nazaten bij een grote verbouwing koetshuizen en stallen neergezet. Een spijker, later gebruikt als oranjerie, diende als opslagplaats voor graan. Een schuilkapel in de koetshuizen was toevluchtsoord voor de katholieken die toen hun geloof niet vrijuit mochten praktiseren.

Zeven generaties lang bleef Kasteel ter Horst eigendom van de familie Hacfort. Omstreeks 1875 kwam dit kasteel in handen van Ferdinandus van Wijnbergen die toen trouwde met een van de Hacforts. In de jaren kort daarop volgden de families Van Lijnden en Van Leeuwen als eigenaren van dit kasteel.
In 1933 kocht de heer Hendrik Russelman, eigenaar van een houthandel in Zaandam, het landgoed met kasteel en al. Bij zijn overlijden werd mevrouw Russelman-Koster eigenaresse in 1947. Haar zoon en opvolger, Henk Russelman, die ook de houthandel op het landgoed voortzette, overleed in 1995. Schoondochter mevrouw Russelman -Van Voorst van Beest en zoon Alexander Russelman gingen de uitdaging aan en zijn sinds 1998 de rechtmatige eigenaren van kasteel ter Horst

Verwijzingen

URL Commercieel
Wikipedia
Kastelenlexicon
Rijksmonumentnr
 

Publicaties:

Stefan Frankewitz - De Gelderse landsheerlijke burchten van de dertiende tot het eind van de vijftiende eeuw, 2003 -- blz 187-206

C.C. de Kool - Verhoog - Kasteel Ter Horst, 2002

C.C. de Kool - Verhoog - Kasteel ter Horst; een lagchend landhuis in Loenen, 2002 -- blz 1-64 (met illustratie)

Hans Louis Janssen - 1000 jaar kastelen in Nederland, 1996

J.J. Jager - Kastelen op de Veluwe : inventarisatie en vergelijking, 1993

F.M. Eliens - Middeleeuwse kastelen van Gelderland, 1984 -- blz 309 - 312 (met illustratie)

K.A. Kalkwiek - De hertog en zijn burchten, 1976

S.A. Vink - Landgoederen in Gelderland : deelgebied het oostelijk deel van de Veluwe, 1976

meer...