Ennemaborg

Hoofdweg 96

kantoor
kantoor

voldoet niet

Onbekend

Bezitgeschiedenis:

Het bouwjaar van het steenhuis, waarmee de geschiedenis van de Ennemaborg begon, is niet bekend. Evenals de andere steenhuizen in de provincie Groningen, was dat vermoedelijk in de 14e eeuw. Documenten gaan terug tot 1391. De Ennemaborg neemt in de geschiedenis van de strijd om de macht tussen Stad en Ommeland geen vooraanstaande plaats in. De Stad had het voor het zeggen in het Oldambt. Door huwelijken waren de bewoners verbonden met de Ommelander adellijke families Alberda en Siccema. De borg is vele malen verbouwd. De huidige vorm is een 18e eeuws buiten gelegen in een baroktuin. De borg wordt bewoond door Maya Wildevuur, beeldend kunstenaar. Zij heeft er haar atelier en galerie. In het koetshuis is een restaurant gevestigd.

ANWB redaktie gidsen - Kastelen in Nederland, 1971 -- blz 33 - 33
A.J. van der Aa - Aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden, 1839 -- DL.4 230, DL.7 946