te Rossum / Rateheim

Adres Slotselaan 6
Toegankelijk Op aanvraag
Datum gegevens ma 21 december 2020

kantoor
kantoor

Over van middeleeuwse toestand:

Fraai witgepleisterd neogotisch rechthoekig gebouw. Gelegen in fraaie park aangelegd door tuinarchitect Francois Willem de Vitrieu.

Zichtbare toestand: Intact
Na een brand in 1524 (ruzie tussen Bossenaren en de van Rossums) is het kasteel nog hersteld maar toch rond 1560 gedeeltelijk gesloopt, na 1573 is het buitenhuis gebouwd.
Bron: [Jas,2013:323]
In 1599 verwoest door Staatse troepen bij de strijd om Zaltbommel [Hermans,1997:224].
Rentmeester woning
Zichtbare toestand: Intact
De ruïne is in 1740 gesloopt en in 1745 vervangen door een woonhuis voor de rentmeester, dat in de volksmond het 'rentmeestersslot' werd genoemd. In 1847 besloot de toenmalige heer van Rossum, G.A.J. baron van Randwijck (1805-1870), de woning inclusief de bijgebouwen - waaronder een koetshuis - te slopen en te vervangen voor een nieuw ruim buitenhuis en een nieuw koetshuis met koetsierswoning. Het nieuwe huis, Het Slot genoemd en bedoeld als zomerhuis, is door de genieofficier en ingenieur Van Randwijck zelf ontworpen aan de hand van een Engels voorbeeldboekje(18) in de Engelse neogotische, naar de Tudorstijl neigende bouwstijl. In dit huis is nu het gemeentehuis van de gemeente Rossum gehuisvest. Voor zover na te gaan zijn in dit huis geen resten van voorgangers opgenomen, dit in tegenstelling tot wat wordt beweerd door A. van den Brandeler als zou het slot' op de fundamenten [staan] van het vroegere werkelijke slot van Maarten van Rossum'.(19) Of er nog resten van het kasteel en/of het buitenhuis in de bodem van het voormalig kasteeleiland aanwezig zijn is niet bekend. Van Goelst Meijer vermeldt wel de aanwezigheid - onder de grond - van één van de vroegere putten, even ten noorden van het huidige koetshuis.(20)

Wikipedia Rossum
Castlephoto Slot te Rossum

Publicaties:

Ben Olde Meierink - Van kasteel naar buitenplaats, de biografie van het slot van Rossum, 2018 -- blz 12-16 (met illustratie)

Jorien Jas - Kastelen in Gelderland, 2013 -- blz 323 (met illustratie)

Sunny Jansen - Kastelen in rivierenland, 2005 -- blz 102,103 (met illustratie)